Bergen aan Zee – Het college stuurt een brief naar alle gemeenten in Nederland over geluidsoverlast van motorvoertuigen. “Onze inwoners en ondernemers ondervinden veel geluidoverlast door motorvoertuigen en dan met name van motoren die veel meer geluid maken dan maatschappelijk acceptabel is. Wij willen van andere gemeenten weten of deze problematiek ook bij hen speelt en vragen om samen te werken”, zegt burgemeester Peter Rehwinkel.
geluidsoverlast motoren
Wethouder Erik Bekkering, zowel wethouder Mobiliteit als ambassadeur Verkeersveiligheid, geeft aan dat de geluidsoverlast van motoren niet alleen een bron van ergernis is voor de inwoners maar ook voor ondernemers. “Er zijn ook diverse klachten binnengekomen van slaapverstoring van recreatieve gasten.” De vraag is nu of ook in andere gemeenten hinder wordt ondervonden van geluidsoverlast door motoren.
Samenwerking is belangrijk
Het college geeft in de brief aan dat samenwerking belangrijk is, omdat goede wet- en regelgeving nodig is op nationaal maar ook Europees niveau. “Door krachten te bundelen en gezamenlijk op te trekken richting het ministerie, maar ook de Europese Unie kan de benodigde wetgeving wellicht sneller tot stand komen. Bovendien kan bij voldoende belangstelling ook de VNG worden gevraagd dit onderwerp op de agenda te plaatsen in de gesprekken die zij voert met de diverse ministeries.”
Eerder al brief naar minister
Deze brief is een vervolg op de brief die het college van Bergen op 4 december 2020 stuurde naar minister Cora van Nieuwenhuizen. Hierin vraagt het college aandacht voor vijf punten, waaronder verlaging van de geluidsnormen voor motorfietsen naar een maatschappelijk acceptabel niveau en meer wettelijke mogelijkheden voor de gemeente, zoals het invoeren van een maximaal aantal decibel voor woongebieden en inrijverboden voor motoren die overlast veroorzaken. Te denken valt aan het instellen van milieuzones of andere beperkende maatregelen. Ook vraagt het college om een wettelijk kader dat leidt tot een beter en vereenvoudigd systeem voor handhaving op geluidsoverlast door motorvoertuigen. Waarbij nieuwe IT-middelen, zoals de akoestische flitspaal of handhavingsapp kunnen worden ingezet als handhavingsmiddelen.