1.1 C
De Bilt

Bescherm het drinkwater en lever medicijnresten in bij de apotheek

Tubbergen – “We besteden steeds meer aandacht aan het goed scheiden van afval. Daar hoort aandacht voor schoon drinkwater ook bij”, zegt duurzaamheidswethouder Ursula Bekhuis, terwijl ze samen met apotheek Ernst-Jan Horst bij de ingang van het gemeentehuis van Tubbergen een levensgroot rietje in de grond plaatst. Met het rietje vragen Vitens, de gemeente Tubbergen en de apothekers uit de gemeente Tubbergen aandacht voor vervuiling van het oppervlaktewater.

Apotheek juiste plek voor medicijnresten

Het medicijngebruik onder de Nederlanders is groot, maar kuren worden niet altijd helemaal afgemaakt. Overtollige medicijnen die door het toilet worden gespoeld komen bij rioolwaterzuiveringen van waterschappen terecht. Die medicijnresten kunnen echter maar gedeeltelijk uit het afvalwater worden gezuiverd. Hierdoor komen deeltjes van medicijnresten in beken, rivieren of het grondwater terecht waar ze van invloed kunnen zijn op het waterleven, grondwater en onze drinkwatervoorziening.

Waterwingebied Manderveen

Omdat in Manderveen een waterwingebied ligt, roepen de gemeente Tubbergen, Vitens én de apothekers in Tubbergen inwoners op om overtollige medicijnen niet door de wc te spoelen maar in te leveren bij de apotheek. Om de aandacht hierop te vestigen plaatsten wethouder Ursula Bekhuis en apotheker Ernst-Jan Horst maandagochtend een levensgroot rietje bij de ingang van het gemeentehuis.

Bewust worden van giftige medicijnresten

“Waarom een rietje? Omdat dit symbool staat voor drinkwater”, zegt de wethouder. “Op deze manier willen we mensen bewustmaken van het feit dat ook wijzelf iets kunnen doen voor een schoner milieu. Je kunt wel denken: ach, wat maken die paar pilletjes van mij nu voor verschil. Maar als iedereen dat denkt, dan komt er heel veel terecht waar het niet hoort. Als iedereen vanaf nu zijn of haar overtollige medicijnen inlevert bij de apotheek, dan zorgen we er met elkaar voor dat ons drinkwater schoner wordt. Want wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit.”

Er kan nog meer ingeleverd worden

Volgens apotheker Ernst-Jan Horst wordt er redelijk veel ingeleverd bij de apotheken in de gemeente, maar het kan volgens hem altijd nog meer. “Wij zamelen het in en brengen het iedere week naar het gemeentelijk afvalpunt”, vertelt hij. “We hopen dat we het op dit gebied nog wat drukker gaan krijgen. We hebben in elk geval al een paar grotere afvalbakken aangeschaft.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio