Vriezenveen – Aan de Dunantstraat wordt momenteel hard aan duurzaamheid gewerkt. Op het eerste oog lijkt het te gaan om alleen het vervangen van een nieuw wegdek, maar niets is minder waar, aldus Wethouder Roel Koster van de gemeente Twenterand: “Dit is nu één van de projecten waar klimaatadaptatie, circulariteit en duurzaamheid in praktijk wordt gebracht. Het hemelwater wordt hier afgekoppeld, oude materialen worden hergebruikt en bomen blijven behouden.” Koster nam donderdagmiddag een kijkje bij het project in Vriezenveen.
Duurzaamheid, circulariteit en klimaatadaptatie
Aannemer Reko Raalte voert het werk aan de Dunantstraat uit. De werkzaamheden bestaan uit het vervangen van het vuilwaterriool voor een nieuw riool, het aanleggen van een stabiele waterbuffer onder de rijweg Aquabase, het neerleggen van een extra doek (GeoClean aquatextiel, het blauwe doek op de foto) om te voorkomen dat minerale oliën in de bodem of het grondwater komen. Het water wordt opgeslagen onder de rijbaan en vervolgens wordt het geïnfiltreerd en/of vertraagd afgevoerd.
De werking duurzaamheid, circulariteit en klimaatadaptatie
Het werkt als volgt: de kolken voeren het water via een afvoerbuis naar het een holle ruimte onder de rijbaan. Deze ruimte kan bij nat weer gevuld worden en vervolgens weer langzaam water afgeven aan de ondergrond. Bij extreem veel regenval in korte tijd is er voor een piekbelasting een ‘ontsnapping’ gemaakt naar het vuilwaterriool. Het systeem vult zich met water en de lucht wordt via luchtroosters uit het systeem gelaten.
De betonverhardingen worden nieuw geleverd. Dat product is duurzaam gemaakt. Reduton is cementloos beton waar betongranulaat inzit. Dat is gerecycled materiaal. Reduton is afkomstig van het van oorsprong Vriezenveens bedrijf v.d. Bosch Beton. De gebakken stenen die uit de rijweg komen, worden ook weer toegepast in de nieuwe rijbaan. Een typisch voorbeeld van circulariteit. De aanwezige bomen blijven behouden en overige openbaar groen word zo veel mogelijk gespaard.
Slim werken
Het werk sluit perfect aan op de campagne over Klimaatadaptatie, die gisteren van start is gegaan. “We zijn nu halverwege het werk, er moet nog een en ander gebeuren, maar je kan goed zien wat we als gemeente doen om Twenterand toekomstbestendig te maken,” aldus Koster. “Een groot deel van de effecten van klimaatverandering kunnen we op een slimme manier oplossen. We proberen dit zo veel mogelijk zichtbaar te doen, maar als het niet kan, dan op verantwoorde wijze onder de rijbaan.
De planning is dat het gehele werk voor het einde van het jaar klaar is.