14.5 C
De Bilt

Aandacht voor biodiversiteit, ook in het buitengebied

Via haar rentmeesters verpacht gemeente Zeewolde veel bermen in het buitengebied met aandacht voor biodiversiteit. Geïnteresseerden konden zich via een openbare inschrijving melden om de berm(en) voor de komende drie jaar te pachten. De periode om in te kunnen schrijven is voorbij en de bermen zijn inmiddels verpacht. Via de rentmeester heeft de gemeente Zeewolde pachters uitgedaagd om te kiezen voor het 

“ecologisch maaien” van de berm. Als pachters hiervoor kiezen, kunnen ze een financiele bijdrage/vergoeding van de overheid ontvangen. In Zeewolde hebben alle pachters er voor gekozen om de bermen ecologisch te beheren. 

Wat is ecologisch beheer?

Dit betekent dat de bermen tweemaal per jaar worden gemaaid (niet vaker), dat mest alleen bij hoge uitzondering mag worden opgebracht en chemische bestrijdingsmiddelen niet zijn toegestaan. Daarnaast hebben enkele pachters aangegeven de bermen die zij in beheer hebben, gefaseerd te maaien. Hierbij wordt de berm niet in één keer gemaaid maar in delen, waarbij er voor een langere periode van het jaar hoog gras en bloeiende kruiden aanwezig zijn.

Biodiversiteit

De verwachting is dat de biodiversiteit in de bermen in het buitengebied door het ecologisch bermbeheer geleidelijk toe gaat nemen. Door de bermen minder te maaien en het maaisel af te voeren, komen er meer wilde bloemen en kruiden in bloei. Zo groeien spontaan planten als klaver, duizendblad, boterbloemen, paardenbloemen en knoopkruid in de wegberm.

De kruiden geven de bermen een vrolijke kleur en trekken tal van insecten aan zoals vlinders, sluipwespen en bijen. Deze insecten vormen weer een belangrijke voedselbron voor andere dieren en ze zijn belangrijk voor de bestuiving van gewassen. Het vergroten van de biodiversiteit draagt zo bij aan de instandhouding van het evenwicht in de natuur. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio