16.8 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Gemeente Almere helpt inwoners om asbestdaken op woningen te vervangen

Vanaf 1 maart 2024 stelt gemeente Almere een subsidieregeling beschikbaar voor particuliere eigenaren met een asbestdak op hun woning. Met deze subsidie kunnen inwoners hun asbestdak vervangen voor een goed geïsoleerd dak. De gemeente stimuleert inwoners met deze subsidie om asbestdaken van hun woning te verwijderen, vanwege de volksgezondheid en de energietransitie. De eerste wijk waar gestart wordt met de procesbegeleiding en het vervangen van de asbestdaken is de Kruidenwijk. Inwoners uit andere wijken kunnen de subsidieregeling ook al aanvragen.

Wethouder Alexander Sprong: ” De gezondheid van Almeerders is voor ons heel belangrijk. Asbest is schadelijk voor de gezondheid. Hoewel het al jaren niet meer gebruikt mag worden in de bouw is er in Almere nog rond 33.000 m² aan asbestdaken bij oudere gebouwen aanwezig. Asbestdaken zijn de grootste nu nog resterende bron van asbestvezels in het milieu. Wij vinden het daarom belangrijk de overgebleven asbestdaken te verwijderen uit Almere. Het vervangen van het asbestdak door een goed geïsoleerd dak draagt niet alleen bij aan een gezonde en veilige woning, maar deze wordt daardoor ook duurzamer, comfortabeler en de maandelijkse energielasten dalen. “

Subsidieregeling asbestvrije woningdaken

Particuliere woningeigenaren met een asbestdak komen in aanmerking voor een subsidie tot 50% van de kosten tot een maximum van € 15.000 per woning. Woningeigenaren met een inkomen tot en met 125% van de bijstandsnorm komen in aanmerking voor een verhoogde subsidie tot 80% van de kosten tot een maximum van € 24.000. Het overige deel van de kosten dient de woningeigenaar zelf te betalen door bijvoorbeeld spaargeld of de overwaarde van hun woning te gebruiken. Kunnen zij dat niet betalen dan kunnen zij bijvoorbeeld een lening van het Nationaal Warmtefonds of een andere subsidie aanvragen.

Geïsoleerd nieuw dak is verplicht om voor subsidie in aanmerking te komen

Om in aanmerking te komen voor een subsidie is de particuliere woningeigenaar verplicht het asbestdak van de woning te vervangen door een goed geïsoleerd nieuw dak. Een eventueel bijbehorend schuurdak met asbest wordt ook direct meegenomen. Bewoners kunnen ook kiezen voor het verstevigen van de dakconstructie en het plaatsen van zonnepanelen. Hiermee wordt niet alleen het asbestdak verwijderd, maar ook een verduurzamingslag gemaakt.

Beschikbare tijd van de subsidieregeling

De subsidieregeling voor dit jaar blijft beschikbaar tot het op is óf tot uiterlijk 31 december 2024. De activiteiten waarvoor subsidie is verkregen dienen binnen twee jaar te zijn afgerond.

Procesbegeleider ontzorgt inwoners die de vervanging zelf niet willen organiseren

Particuliere woningeigenaren kunnen naast het aanvragen van een subsidie, zich ook bij de gemeente aanmelden voor procesbegeleiding. De procesbegeleider ontzorgt inwoners bij het proces om hun asbestdak te vervangen en denkt mee over eventuele regelingen naast de subsidie. Inwoners kunnen ook tegelijkertijd met elkaar hun dak saneren, dat valt dan onder een collectieve aanpak.

Het doel van dit project om deze daken te vervangen is om zoveel mogelijk per straat of woonblok een collectief te vormen waar eigenaren, die niet zelf de sanering willen regelen, zich bij aan kunnen sluiten. Door het gezamenlijk aan te pakken dalen de kosten namelijk, omdat een aannemer meer daken tegelijk kan aanpakken. Kijk voor informatie op Project: Asbestdaken (almere.nl) De gemeente start binnenkort in de Kruidenwijk met een bewonersbijeenkomst met erkende asbestsaneringsbedrijven en woningeigenaren. De procesbegeleider is ook aanwezig, zodat inwoners een afspraak kunnen maken.

Asbestdaken op schuren blijft aparte regeling

De gemeente Almere heeft gekozen om de subsidieregeling voor eigenaren die alleen nog een asbest schuurdak hebben apart te houden, omdat de uitvoering, aanpak en kosten veel van elkaar verschillen. In 2025 komt er een passende regeling specifiek voor de asbest schuurdaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio