15 C
De Bilt

Campus Almere Centrum van start met krachtige samenwerking

Almere – De Campus in het centrum van Almere is van start gegaan. De onderwijsinstellingen Hogeschool Windesheim, Aeres Hogeschool, Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit en studentenhuisvester DUWO tekenden maandag 27 september een partnerschap met elkaar en de gemeente voor de start ontwikkeling van de Campus in de binnenstad van Almere.

Ontwikkellocatie

De ontwikkellocatie van de Hospitaalgarage omvat onder andere ruimte voor 1.250 studentenwoningen, een onderwijsgebouw voor hogeschool Windesheim en een publieke parkeergarage. De samenwerking is gericht op het ontwikkelen van een goede mix van onderwijs, betaalbaar wonen, studeren en voorzieningen.

Campus voorziet in grote behoefte

De ontwikkeling speelt in op de grote behoefte van studenten, onderwijsinstellingen en de ondernemers in het centrum van Almere en vandaar dat namens de gemeente zowel wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling, Maaike Veeningen, als wethouder onderwijs, Roelie Bosch de samenwerking bekrachtigden.

Beeldbepalende locatie

De campus komt op een beeldbepalende locatie. Het nieuwe pand van Windesheim maakt straks met de studenten-woontoren prominent onderdeel uit van de skyline vanaf het Weerwater en aan de Esplanade. Het gebied is dichtbij winkels, de bibliotheek, cafés en restaurants en op vijf minuten loopafstand van het station.

Forse uitbreiding studentenhuisvesting  

De campus levert een forse uitbreiding van studentenhuisvesting in de regio op. De woningen zijn bedoeld voor studenten van de Hogescholen in de stad: Windesheim met bijna 5.000 studenten en Aeres hogeschool met 600 studenten. De verwachting is dat dit aantal in de komende jaren verder zal groeien. Daarnaast komen er woningen voor (internationale) studenten van de Vrije Universiteit en Universiteit van Amsterdam. Stichting DUWO, een landelijke opererende wooncorporatie gespecialiseerd in studentenwoningen, gaat de campus ontwikkelen. 

Groei Hogeschool Windesheim 

Windesheim heeft zich in 2010 gevestigd in Almere, en verwacht tot 2025 te groeien naar 6.000 studenten. Windesheim wil zich daarom permanent vestigen in een eigen pand in Almere. Om deze groei mogelijk te maken heeft de school behoefte aan een onderwijspand van circa 20.000 m² op de campus. Bij Windesheim staat alles in het teken van van inclusie, duurzaamheid en kleinschalig, persoonlijk onderwijs. Met de hogeschool als onderdeel van de campus ontstaat een kennishart in de stad en herbergt de hogeschool een groot aantal vakgebieden. Samen met de bibliotheek, studentenwoningen, ontmoetingsplaatsen en de buitenruimte gaat de stad functioneren als campus. 

Planning bouw en opening 

De verwachting is dat in 2023 de bouw kan starten. Windesheim streeft ernaar om in september 2025 de deuren van het nieuwe pand te openen. Meer informatie over de ontwikkeling is te vinden via https://centrum.almere.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio