19.7 C
De Bilt

Hekwerk Waterlinie wordt grotendeels verwijderd

Zeewolde – Donderdag 21 april begint Hengelsportvereniging Ons Stekkie samen met de gemeente Zeewolde met het verwijderen van de bovenste delen van het houten hekwerk langs de Waterlinie. Door het lage waterpeil van de Waterlinie gecombineerd met het hekwerk kon er niet vrij worden gevist. Het hekwerk vormt vooral voor de mindervalide leden van de hengelsportvereniging een obstakel.

Begin 2022 is een stuw geplaatst en het waterpeil verhoogd waardoor het hek niet meer nodig is. Nu het hekwerk deels wordt weggehaald kan iedereen vanaf de oever vissen. Jan van de Bovenkamp, voorzitter van HSV Ons Stekkie: ‘Wij zijn blij dat we dit nu kunnen realiseren. Samen met de andere initiatiefnemers werken we aan een mooi en bruikbaar oppervlaktewater’.

Een deel van het hekwerk langs de Waterlinie blijft staan

De onderste plank van het hek wordt niet verwijderd. Deze plank blijft om wandelaars te begeleiden en om te voorkomen dat bijvoorbeeld mensen in een rolstoel of op de fiets te water raken. Ook tegenover de toegangspaden blijft het hele hek intact. Hierop kun je straks nog lekker leunen en al mijmerend naar de plas staren.

Eén van de waterinitiatieven uit het Waterplan van Zeewolde

Het verwijderen van het hekwerk is één van de initiatieven van de hengelsportvereniging in het Waterplan.  Andere waterinitiatieven van de hengelsport vereniging zijn het verdiepen van de Waterlinie en het aanbrengen van vissteigers aan de noordzijde. Het hele plan staat op www.zeewolde.nl/waterplan. De hengelsportvereniging wil de steigers voor de zomer van 2023 realiseren. Dat doet de vereniging samen met andere initiatiefnemers van waterinitiatieven en met de gemeente. Wethouder Ewout Suithoff: ‘Het is geweldig om te zien dat de initiatiefnemers zo enthousiast en voortvarend aan de slag zijn gegaan om hun ideeën te realiseren ’.

Update van het Waterplan

Het bestaande Waterplan is toe aan een update. Het nieuwe plan rond de Waterlinie wordt samen met onder meer de provincie en het waterschap opgesteld. In het plan wordt aandacht besteed aan de gevolgen van het veranderende klimaat. Zoals wateroverlast, hitte, droogte en biodiversiteit maar ook aan het gebruik en de toegankelijkheid van het water. In het document wordt de verbinding gelegd tussen diverse thema’s. Hierdoor ontstaat er meer draagvlak en komen er financiële middelen beschikbaar om de waterinitiatieven te realiseren.

Waterinitiatieven

In het Waterplan staan ideeën van diverse bewoners, organisaties en verenigingen. Vanuit hun passie hebben zij aangegeven wat zij belangrijk vinden aan het oppervlaktewater. In de afgelopen jaren zijn deze ideeën uitgewerkt tot initiatieven. In februari heeft de gemeenteraad besloten de eenvoudig te realiseren initiatieven te steunen. Om de initiatieven te realiseren is een deel van het benodigde geld door de gemeenteraad beschikbaar gesteld. De initiatiefnemers zijn met elkaar in gesprek en de voorbereidingen om de werkzaamheden uit te voeren zijn in volle gang.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio