7 C
De Bilt

Steeds meer rookvrije plekken in Almere voor een rookvrije Almeerse generatie

Het Netwerk Rookvrije Generatie Almere wil Almeerse kinderen de kans geven om rookvrij op te groeien. Daarom worden er in oktober 2021 – tijdens Stoptober – op meerdere plekken in de stad stoeptegels Rookvrije Generatie geplaatst. Inwoners en ondernemers kunnen zelf ook een stoeptegel aanvragen bij gemeente Almere om het roken te ontmoedigen op plekken in de buurt waar bijvoorbeeld veel kinderen komen. Naast de stoeptegels zorgt het Netwerk dat tijdens Stoptober vier filmpjes worden verspreid via social media en op scholen. Hier is het eerste filmpje te zien. Klik hier.

Generatie zonder schadelijke gevolgen van roken

Een generatie kinderen die opgroeit zonder de schadelijke gevolgen van (mee)roken en vrij van de verleiding om te gaan roken kan kiezen voor een gezonde toekomst. Daar gaat het Netwerk Rookvrije Generatie Almere voor. Het Netwerk bestaat uit Zorggroep Almere, GGD Flevoland, de KinderKliniek, Flevoziekenhuis, Tactus Verslavingszorg, De Schoor, Hogeschool Windesheim, JGZ Almere en de gemeente Almere. Naast deze plekken, zetten de zorgorganisaties zich in voor goede zorg voor rokers die graag willen stoppen met roken en hierbij hulp vragen.

Wekelijks beginnen nog honderden kinderen met roken

Nog steeds beginnen er in Nederland wekelijks honderden kinderen met roken. Eenmaal begonnen met roken, is het erg moeilijk hiermee te stoppen. Elk jaar overlijden in Nederland 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. De helft van de rokers haalt het pensioen niet. Zien roken doet roken. Daarom wil het Netwerk Rookvrije Generatie Almere meer rookvrije plekken in de stad, vooral op plekken waar kinderen komen. Hiermee kan ook voorkomen worden dat kinderen meeroken met volwassenen. 

Geen verbod, maar een oproep

In oktober worden rookvrije zone-stoeptegels geplaatst bij de hoofdingang van het stadhuis, alle gezondheidscentra van Zorggroep Almere, De Kinderkliniek, Saffana’s Kindercentrum in Stedenwijk, La Taurina Kickboksschool in Literatuurwijk en het Flevoziekenhuis. Op deze plekken geldt geen rookverbod, maar wordt iedereen opgeroepen om op deze plek niet te roken. Het helpt om het gesprek over rookoverlast makkelijker te maken. Geen verwijten over en weer, maar op een rustige toon het gesprek voeren, dat is het doel. 

Samen voor een Rookvrije Generatie

Schoolpleinen en steeds meer speeltuinen en sportterreinen zijn inmiddels rookvrij. Maar nog lang niet allemaal. Op veel plekken in Almere worden jongeren met sigaretten geconfronteerd. De komende maanden komen de stoeptegels op meer plaatsen in Almere. iedereen kan een handje meehelpen. Inwoners en ondernemers kunnen een stoeptegel Rookvrije Generatie aanvragen, bijvoorbeeld voor een lokale speeltuin of bij de ingang van een bedrijf. Dit kan via een Melding Openbare Ruimte op de website van de gemeente Almere. 

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio