15.1 C
De Bilt

Technasium leerlingen pakken de handschoen op: Stop Voedselverspilling!

Op dinsdag 17 mei werden tijdens de Floriade Expo in Almere de winnaars aangewezen van het Technasiumproject ‘Stop Voedselverspilling’. Ongeveer 370 derdejaars vwo-leerlingen van vijf Nederlandse Technasia* deden dit jaar mee aan dit initiatief. Zij kregen de opdracht om een oplossing te ontwikkelen tegen het weggooien van voedsel.

Stop voedselverspilling!

Voedselverspilling is een levensecht probleem. Zo belandt in Nederland een kwart van alle geproduceerde voedsel in de vuilnisbak: ongeveer 34 kilo per persoon per jaar. Dit zorgt voor onnodige uitstoot van broeikasgassen, meer afval en verlies van economische waarde en daarnaast zijn er nog steeds mensen die onvoldoende te eten hebben. 

Technasium

Binnen het Technasiumvak Onderzoeken & Ontwerpen werkten de leerlingen een half jaar aan hun ideeën om de voedselverspilling tegen te gaan. Zij hadden daarbij de keuze uit een technisch ontwerp dat ervoor zorgt dat voedsel langer is te bewaren, het beter benutten van reststromen die momenteel niet voor menselijke consumptie worden gebruikt, of een manier om jongeren te stimuleren om minder voedsel te verspillen.

“Zelfs als de winnende ideeën niet daadwerkelijk worden gerealiseerd, heeft Stop Voedselverspilling wel degelijk gunstige effecten”, zegt Joost Snels, senior projectmanager en onderzoeker aan de Wageningen University & Research (WUR). “Zo wordt een grote groep middelbare scholieren aan het denken gezet over verspillingsproblematiek en dat geldt ook voor de mensen om hen heen, zoals familie en vrienden. Bovendien leren jongeren in deze opdracht omgaan met opdrachtgevers, kritisch denken en een plan van aanpak maken.”

Leerlingen Technasium
Leerlingen Technasium – Foto: Content Geregeld

Winnaars

Uit de 95 deelnemende teams zijn er door de opdrachtgevers 12 genomineerd, afkomstig van vier scholen. Zij hebben een presentatie en een video gemaakt. De teams hebben hun idee tijdens de Floriade gepitcht in het World Food Pavilion. Dat leverde opmerkelijke en creatieve ideeën op waaruit een vierkoppige vakjury vervolgens de winnaars geselecteerd heeft. Dit zijn:

Een team van Het Streek Lyceum (Ede) dat van etensrestjes kweekbakjes heeft ontwikkeld waarmee uit reststromen nieuwe gewassen kunnen worden gekweektEen team van Het Streek Lyceum (Ede) dat een dat het bordspel “Mens Gooi Me Niet Weg Spel” heeft ontworpen om leeftijdsgenoten te stimuleren in actie te komen tegen voedselverspilling.Een team van het Melanchton Bergschenhoek met een Mistbox, een fruitschaal die zelf met koude mist zorgt dat het fruit wordt gekoeld.

Project

Het project ‘Stop Voedselverspilling’ is drie jaar geleden gelanceerd op initiatief van Wageningen Universiteit & Research en Regio Foodvalley. Ook het Voedingscentrum en de Stichting Samen tegen Voedselverspilling werken mee. Aan het project doen vijf Technasiumscholen mee: Het Streek Lyceum (Ede), Merletcollege, Melanchthon Bergschenhoek, Johannes Fontanus College (Barneveld) en Candea College. De organisatie streeft er echter naar het project beschikbaar te maken voor alle 102 Technasiumscholen ons land.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio