15.6 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

De 300 ‘verplaatsbare’ woningen in Bovenduist: een deel blijft staan

Voor de nieuwe wijk Bovenduist in Amersfoort Noord zijn plannen om in 2025 de eerste 300 nieuwbouwwoningen te plaatsen. De huizen zijn zo gebouwd dat je ze uit elkaar kunt halen en verplaatsen, maar hoogstwaarschijnlijk blijft een deel ervan staan op de gekozen plek. Hiermee worden 300 huishoudens eerder aan een woning geholpen.

Bij de uitwerking van de plannen bleek dat alle 300 woningen na 8 jaar verplaatsen naar een andere plek ergens in Bovenduist te duur is. Daarom gaat de gemeente er nu vanuit dat het openbaar gebied grotendeels blijft liggen en dat een derde van de 300 woningen blijft staan. Welke woningen dat precies zijn en of het andere deel wel verplaatst wordt na 8 jaar, is nog onzeker. Dat weten we pas volgend jaar, als het ontwikkelkader voor Bovenduist er is.

Ontwerp omgevingsvergunning Bovenduist

Om de ontwikkeling van de woningen mogelijk te maken, is een vergunning aangevraagd om de bestemming voor 8 jaar te wijzigen van agrarisch naar wonen. Tijdelijk, want vanaf 2030 wordt Bovenduist ontwikkeld en daar wil de gemeente flexibel in kunnen blijven. Ook is aan de gemeenteraad gevraagd om extra geld vrij te maken, zodat het plan door kan gaan.

Plan bekijken en reageren

Het plan is binnenkort voor 6 weken (waarschijnlijk van 25 april tot 6 juni) beschikbaar gesteld voor het publiek om het te bekijken en erop te reageren, met een zienswijze. Tegelijkertijd kan de gemeenteraad advies geven over het plan en een opdracht meegeven aan het college.

Huurwoningen, mogelijk ook koop

Het gaat om 300 huurwoningen van permanente kwaliteit. De buurt biedt plek aan starters, stellen en kleine gezinnen, waarvan 80 voor vluchtelingen met een verblijfsstatus. De andere 220 woningen biedt de Alliantie aan in de sociale huur en het middensegment huur. Als duidelijk is welke woningen blijven staan, dan kunnen er ook 10 koopwoningen verkocht worden. Die zitten nu niet in het plan, omdat ze mogelijk na 8 jaar verplaatst worden. Dat maakt ze minder aantrekkelijk voor kopers.

Vervolg

Als de vergunning wordt verleend, dan worden de details van het plan en de architectuur van de gebouwen verder uitgewerkt. Daarna vraagt de Alliantie toestemming om de woningen te bouwen.

Kijk voor meer informatie op www.amersfoort.nl/woningenbovenduist

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio