10 C
De Bilt

Start aanleg zonnepark Hoevelakensebeek

Amersfoort – Het Nationale Zonne-energie Fonds (NZeF) start na de zomer met de aanleg van het zonnepark Hoevelakensebeek. Dit zonnepark is ongeveer 13.5 ha groot en ligt ingepast tussen de A1 en de Hoevelakense beek. Bijna de helft (5,8 ha) van het gebied waar de zonnepanelen komen, wordt ingericht om de natuurwaarden en het landschap te verbeteren. Dit zonnepark biedt ruim 3.500 bewoners, vergelijkbaar met het energieverbruik van alle bewoners van Rustenburg, duurzame zonnestroom.

Zonnepark Hoevenlakensebeek

Het initiatief voor het park Hoevelakensebeek is in 2019 genomen door IX Zon. Na een informatiebijeenkomst is een vergunning aangevraagd bij de gemeente. Op de plannen zijn geen zienswijzen ingediend waarna de omgevingsvergunning in maart 2020 is verleend. IX Zon, de initiatiefnemer, heeft het project overgedragen aan NZeF (Nationaal Zonne-energie Fonds). Dat is de nieuwe eigenaar die de aanleg en exploitatie van dit zonnepark verzorgt.

Aanleg vanaf september 2021

De aanleg van het zonnepark staat gepland voor september dit jaar. De komende zomermaanden zijn er al wel voorbereidende werkzaamheden zoals de aanleg van paden, kabels en leidingen en het graven van extra sloten. Als het park begin 2022 in gebruik is, wekt het duurzame stroom op voor minimaal 3.500 huishoudens. Qua uitstoot van CO2 een vermindering van 6.400 ton.

Wethouder duurzaamheid Astrid Janssen: ‘Met dit park dragen we niet alleen bij aan een gezondere samenleving. Ook de natuur wordt versterkt en Amersfoortse inwoners kunnen door deelname in obligaties ook financieel meeprofiteren.‘

Financieel meedoen

Het gaat om een obligatielening van in totaal € 200.000. Als bewoner kun je geld inleggen waarover je jaarlijks rente krijgt uitgekeerd. Dit is 4,5% over de inleg gedurende een looptijd van maximaal 10 jaar. Deze inschrijving is alleen mogelijk voor inwoners uit Amersfoort en Hoevelaken. Zij kunnen hun belangstelling registeren via www.nzef.nl/zonnepark-hoevelakensebeek en meedoen voor minimaal € 500 en maximaal € 2.500. De obligatielening zal dit najaar starten.

Duurzaam opwekken met aandacht voor natuur en landschap

Bijna de helft van het zonnepark wordt gebruikt voor het verbeteren van de natuurwaarden, meer water en herstel van het landschap. Met natuurlijke oevers, extra bomen en verschillende soorten struiken. De bodem tussen de panelen wordt met bloemrijk grasland opnieuw ingezaaid en beperkt gemaaid. Zo wordt de natuurbeleving voor fietsers en wandelaars vanaf de Koedijkerweg beter en wordt het gebied voor insecten en vogels aantrekkelijker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio