6.9 C
De Bilt

Aardgasvrije wijken in Soest: zorgvuldigheid voor snelheid

Gemeente Soest is enthousiast over het landelijke Klimaatakkoord. Aardgasvrije woningen en bedrijven in 2050 zijn óók nodig om klimaatverandering tegen te gaan. Dit moet wel haalbaar en betaalbaar zijn voor iedereen vindt wethouder Nermina Kundić. “Een zorgvuldige aanpak samen met inwoners vraagt voldoende tijd en geld. Wij stellen daarom geen Transitievisie Warmte vast in 2021, zoals is afgesproken in het Klimaatakkoord.”

Onvoldoende tijd en geld voor wijkaanpak aardgasvrij

Aan voldoende tijd en geld ontbreekt het. Voor de Transitievisie Warmte onderzocht de gemeente welke wijken op welke manier van het aardgas af kunnen. Daarbij keek de gemeente ook welke wijken als eerste aan de beurt kunnen komen en welke later. College en gemeenteraad stellen de visie pas vast als de gemeente ook samen met inwoners aan de slag kan met de visie.

Uitvoering van de warmtevisie

Na vaststelling wil Soest samen met inwoners onderzoeken hoe de eerste wijken over kunnen stappen op een duurzame manier van verwarmen. De gemeente is in gesprek met het rijk (via de VNG) over wat hiervoor nodig is.

Motie bij ledenvergadering VNG voor extra geld

Soest vindt dat inwoners voldoende invloed moeten hebben op de Transitievisie Warmte en de overstap naar aardgasvrij. De gemeente heeft daar onvoldoende middelen voor. Daarom ziet het er naar uit dat ze de Transitievisie Warmte niet vaststelt in 2021. De gemeente dient een motie in (bij de ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten) om hier aandacht voor te vragen bij het rijk.

Door met energie besparen en individuele initiatieven

“In de tussentijd blijven we inwoners aanmoedigen en helpen om energie te besparen en om huizen klaar te maken voor een toekomst zonder aardgas. Dat doen we samen met Energie Actief Soest, Bedrijven Management Organisatie en Soester Energie. Veel inwoners treffen ook al maatregelen aan hun woning. Zij doen bijvoorbeeld mee aan collectieve inkoopacties of vragen advies aan een onafhankelijke plaatselijke energiecoach. Gelukkig maar, want stilzitten is geen optie”, aldus wethouder Kundić.

Meer informatie over energie besparen en opwekken op www.energieloket-soest.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio