26.6 C
De Bilt
zondag, 14 augustus 2022

Actie tegen autokraken in Baarn

De gemeente Baarn is een campagne gestart tegen autokraken. Baarn is relatief gevoelig voor autokraken door mobiele bendes. Dat heeft te maken met de ligging van Baarn dichtbij snelwegen en het feit dat de gemeente veel parkeerterreinen in natuurgebieden heeft, waar er minder sociale controle is. Naast het inzetten van toezicht en handhaving worden de komende tijd ook inwoners en bezoekers gewaarschuwd om alert te zijn en te helpen de kans op autokraak te verminderen. Het belangrijkste wat men zelf kan doen is geen waardevolle spullen achter te laten in de auto.

Autokraken

Bij een autokraak wordt een geparkeerde auto opengebroken om waardevolle spullen te ontvreemden. Gewilde spullen voor autokrakers zijn onder meer losse navigatiesystemen, geluidsapparatuur, laptops, tablets, mobiele telefoons en papieren. Vee autokrakers zijn landelijk actief in mobiele bendes die in een bepaald gebied in korte tijd veel autokraken kunnen plegen.

Omdat de gemeente Baarn gelegen is nabij het kruispunt van twee belangrijke snelwegen, is het gebied helaas gevoeliger voor deze mobiele bendes van autokraken, die de gemeente binnenrijden, snel toeslaan en vervolgens weer ontsnappen via de snelweg. De bendes focussen zich met name op parkeerterreinen met minder sociale controle, bijvoorbeeld in natuurgebieden, waarvan er veel zijn in de gemeente.

Alert zijn

Politie, marechaussee en gemeentelijke handhavers surveilleren bij parkeerterreinen in het buitengebied. Vorige maand zijn daarbij nog drie autokrakers betrapt en opgepakt. Burgemeester Mark Röell: “Elke autokraak is er natuurlijk één te veel. Van elkaars spullen blijf je namelijk af. Zeker in deze donkere maanden is het goed dat politie en handhavers daarop extra alert zijn.

Maar zij kunnen natuurlijk niet overal tegelijk zijn. Daarom is het belangrijk dat ook inwoners alert zijn en dat zij verdachte zaken direct doorgeven aan de politie. Dat kan via het alarmnummer 112. Waardevolle informatie zijn zaken als signalementen, kentekens, plaats en tijdstip. Verder kan men helpen door géén kostbare spullen achter te laten in de auto.”

Tekstkar en tips

Komende tijd zal een tekstkar inwoners en bezoekers van Baarn wijzen op het risico van autokraak en dat het daarom belangrijk is geen waardevolle spullen in de auto achter te laten. Enkele aanvullende tips voor het parkeren van de auto zijn: verwijder ook ‘sporen’ die kunnen duiden op de aanwezigheid van waardevolle spullen in de auto, zoals opladers, houders of de afdruk van een zuignap op de voorruit; dek geen zaken af onder een doek of doos; en laat geen sleutels achter in de auto.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio