1.8 C
De Bilt

Amersfoort diervriendelijke gemeente van 2023

Tijdens het Landelijk Congres Dierenhulpverlening van Stichting DierenLot is Amersfoort uitgeroepen tot de diervriendelijke gemeente van 2023. De gemeenten Lansingerland en Eindhoven waren de andere genomineerden.

Het juryrapport meldt het volgende: gemeente Amersfoort zit in het kernteam van het platform Diervizier, en platform waar gemeenten elkaar kunnen vinden als het over dierenwelzijn gaat. De wethouder en zijn ambtenaren hebben de afgelopen tijd keihard gewerkt en inmiddels op bijna alle onderdelen een positieve score. Alleen op het gebied van het hondenbeleid / bijtincidenten moeten ze nog wat meer aan de slag, maar dat zit in de planning.

Amersfoort heeft met wethouder Partij voor de Dieren stevig beleid voor dierenwelzijn

Omdat voor het eerst binnen het college een zeer gemotiveerde wethouder van de Partij voor de Dieren is aangetreden, is er veel meer geld en capaciteit vrijgemaakt voor dierenwelzijn in Amersfoort. Het nieuwe dierenwelzijnsbeleid van Amersfoort is vormgegeven op basis van anders denken, namelijk vanuit het basaal belang tussen mens en dier. In het beleid krijgen de uitgebreide dierenwelzijnsambities van de gemeente, die zijn vastgelegd in het Coalitieakkoord, een belangrijke plek.

Ook wordt een aanpak gehanteerd om deze belangen breder in de organisatie mee te wegen in besluitvorming. Bij het opstellen van het beleid zijn verschillende dierenwelzijnsorganisaties en bewoners uit de stad betrokken, onder andere in een druk bezochte participatiebijeenkomst over dit onderwerp. De gemeente helpt trouwens ook met het aantrekken van nieuwe vrijwilligers. Daarnaast is hard gewerkt aan vergroening in samenwerking met ecologen.

Weerhaken verboden, stalbrandpreventie en dierenartshulp minima

Als eerste gemeente in Nederland heeft Amersfoort weerhaken verboden bij de hengelsport, en ook bijzonder: het voorkomen van stalbranden staat in de top 10 prioriteiten qua handhaving. In de hele gemeente is sprake van een vuurwerkverbod. Verder heeft Amersfoort een mooie regeling voor minima die 85 euro van dierenartskosten vergoed kunnen krijgen mits hun dieren gechipt zijn. Kortom: goed bezig!

Jaarlijkse verkiezing

De verkiezing keert jaarlijks terug. Na Leeuwarden, Amsterdam, Zwolle en Almere is Amersfoort dus de 5e gemeente die zich de diervriendelijke gemeente van het jaar mag noemen. De verkiezing is door DierenLot in het leven geroepen om dierenwelzijn te stimuleren binnen gemeentelijk beleid. Mede door deze verkiezing zijn gemeenten elkaar ook gaan opzoeken om ervaringen uit te wisselen en is het platform Diervizier ontstaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio