8.5 C
De Bilt

Amersfoort is European City of the Year

Amersfoort is door the Academy of Urbanism uitgeroepen tot European City of the Year 2023. In Londen nam wethouder Rutger Dijksterhuis (Ruimtelijke ordening) de Urbanism Award in ontvangst. De jury prijst Amersfoort vanwege de kwaliteit van leven, vooruitstrevende planning en vernieuwing terwijl het unieke erfgoed en karakter behouden blijven. “Het welzijn en geluk van al zijn burgers staan duidelijk centraal”, aldus de jury.

De juryleden van de Academy of Urbanism brachten in september een bezoek aan Amersfoort. Tijdens hun kennismaking met Amersfoort brachten zij per fiets een bezoek aan onder meer de historische binnenstad, Kattenbroek, de Wagenwerkplaats en Vathorst. De jury bezocht ook de andere twee genomineerde steden, het Spaanse Estepona en Exeter in Engeland. De leden beoordeelden de steden onder andere op stedenbouwkundige kwaliteiten, maar kijkt ook naar de sociale cohesie, duurzaamheid en hoe de stad wordt bestuurd.

Wethouder Rutger Dijksterhuis (Ruimtelijke ordening): “De jury heeft Amersfoort beoordeeld op stenen en op mensen, en hoe je beide met elkaar verbindt. En op al die vlakken hebben we veel te bieden. We hebben zowel eeuwenoud als modern erfgoed dat bewonderaars van buiten de gemeentegrenzen aantrekt. En we hebben ongelooflijk veel inwoners die zich inzetten voor elkaar en voor hun stad of dorp. Terwijl de stad al tientallen jaren flink groeit, blijft die sterke betrokkenheid en gemeenschapszin intact. Amersfoorters willen nog wel eens bescheiden zijn als het over hun stad gaat, maar deze prestigieuze internationale prijs, European City, zie ik als erkenning dat er genoeg is om trots op te zijn.”

European City of the Year Award

Met de winst schaart Amersfoort zich in een rij Europese steden die tot de verbeelding spreken. Eerdere winnaars zijn onder andere Berlijn, Kopenhagen, Lissabon, Bilbao, Antwerpen en Edinburgh. Amersfoort is na Rotterdam in 2015 de tweede Nederlandse stad die de Urbanism Award voor European City of the Year wint.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio