17.5 C
De Bilt

Amersfoort is op zoek naar de allereerste kinderburgemeester. Wie wordt het?

Burgemeester Bolsius van Amersfoort zoekt er een belangrijke hulp bij: een kinderburgemeester! De kinderburgemeester vertegenwoordigt de kinderen van alle basisscholen en geeft de kinderen een stem. Alle kinderen in Amersfoort die nu in groep 7 zitten mogen solliciteren op de baan van kinderburgemeester. De kinderburgemeester zal worden aangesteld voor een periode van een jaar.

Kinderrechten

Dat de gemeente het zondag bekend maakte een kinderburgemeester te zoeken is geen toeval. Het was op 20 november 2022 namelijk de Internationale dag van de rechten van het kind. Artikel 12 van het Kinderrechtenverdrag erkent dat ieder kind het recht heeft op vrije meningsuiting en het recht om gehoord te worden in zaken waar een kind direct door wordt geraakt. Raadslid Youssef El-Messaoudi (GroenLinks) maakte zich er samen met Amersfoort2014 en de ChristenUnie hard voor dat er in de gemeente een kinderburgemeester komt en diende daarom in de vorige raadsperiode de motie Kinderburgemeester in.

“Kinderen zijn de toekomstige bewoners en gebruikers van Amersfoort. Samen met de kinderwijkraden die er in de stad al zijn, kan de kinderburgemeester opkomen voor de belangen van kinderen en praten met de gemeente over onderwerpen die voor kinderen belangrijk zijn.”

Wat gaat de kinderburgemeester doen?

De kinderburgemeester praat met kinderen en de kinderwijkraden over onderwerpen die zij belangrijk vinden. En zet de ideeën en wensen van kinderen op de kaart bij de mensen die belangrijke beslissingen nemen over Amersfoort. Ook gaat de kinderburgemeester met de burgemeester of wethouders naar activiteiten die voor kinderen belangrijk zijn, bijvoorbeeld de sinterklaasintocht of Koningsdag.

Solliciteren

Kinderen kunnen zich tot uiterlijk 6 januari 2023 verkiesbaar stellen voor de functie van kinderburgemeester via de website van de gemeente. Het is belangrijk dat het kind in Amersfoort, Hoogland of Hooglanderveen woont en hier in groep 7 zit. De gekozen kinderburgemeester gaat van april 2023 tot en met maart 2024 aan de slag. Uit alle inzendingen mogen de beste kandidaten zich presenteren in het stadhuis, waarna een deskundige jury van kinderen de kinderburgemeester kiest.

Meer informatie

Bekijk voor meer informatie en aanmelden en voor een video met de oproep van de burgemeester, de website amersfoort.nl/kinderburgemeester of mail naar: kinderburgemeester@amersfoort.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio