Archeologen vinden de 100ste prehistorische grafheuvel in gemeente Utrechtse Heuvelrug!

Leusden/Doorn – De prachtige bossen van landgoed Den Treek Henschoten tussen Leusden en Doorn herbergen niet alleen bijzondere natuurwaarden, er zijn ook sporen te vinden uit een ver verleden.  Archeologen van Archol, verbonden aan de universiteit Leiden, hebben afgelopen week
14 prehistorische grafheuvels ontdekt.

Deze heuvels zijn 2000 tot 5000 jaar geleden als grafmonument gebouwd voor bijzondere personen uit de samenleving van de vroegste boeren in dit gebied. Met een grondboor hebben de archeologen 26 heuvels in het gebied onderzocht. Prehistorische grafheuvels zijn gebouwd met zand en plaggen. Deze tekenen zich als donkere en lichte banen in de grondboor af. Zo kunnen de archeologen de grafheuvels onderscheiden van bijvoorbeeld natuurlijk gevormde stuifduinen.

Wethouder Gerrit Boonzaaijer is enthousiast: “Dit zet het aantal bekende prehistorische grafheuvels binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug op 102! Wij zijn er trots op dat deze oeroude grafmonumenten in onze gemeente liggen. Dit maakt de mooie natuurgebieden in onze regio extra bijzonder.”

Dit project is uitgevoerd in samenwerking met provincie Utrecht, gemeente Leusden, Universiteit Leiden en Archol.  Maar hiermee is het verhaal nog niet klaar. De komende jaren worden ook nog andere heuvels in de regio onderzocht. Meer informatie over de grafheuvels in gemeente Utrechtse Heuvelrug vindt u op: www.heuvelrugopdekaart.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img