-2.1 C
De Bilt

Barneveld wil populier Hugo de Grootlaan behouden

Barneveld – Aan de Hugo de Grootlaan in Barneveld staat een grote Canadese populier. De gemeente Barneveld had het voornemen om een kapvergunning aan te vragen voor deze boom. Rond de zomer 2020 is er onderzoek gedaan naar de toestand van de boom, omdat de kroon van de boom heel zwaar is en mogelijk voor onveilige situaties zorgt.

Omwonenden vragen om tweede onderzoek

Op verzoek van omwonenden is er een tweede onderzoek uitgevoerd. Uit een tweede onderzoek blijkt dat flink snoeien van de kroon, voor nu, afdoende is. Tijdens het tweede onderzoek is nadrukkelijk gekeken naar de veiligheid voor de omgeving. De gemeente wil inzetten op het behoud van de oude populier. Dat betekent dat de uitkomsten van het tweede onderzoek worden gevolgd en de boom binnenkort gesnoeid wordt.

Waarde voor omgeving

De populier is een beeldbepalende boom in de buurt en daardoor ook van emotionele waarde. Daarnaast wordt door de aanwezigheid van de grote boom de biodiversiteit voor de omgeving versterkt. Vanwege deze redenen en de uitkomsten van het tweede onderzoek wil de gemeente inzetten op behoud van de boom. De boom wordt de komende jaren op regelmatige basis gesnoeid. Hierdoor kan de boom nog enkele jaren blijven staan en kan de veiligheid voor inwoners worden gegarandeerd.

Populier op leeftijd

De populier aan de Hugo de Grootlaan is wel op leeftijd. De boom wordt, op basis van de stamomtrek, op minstens 100 jaar oud geschat. Daarmee staat de boom er al langer dan de gemiddelde levensverwachting die er is voor een populier. Met extra onderhoud kan de boom nog enkele jaren blijven staan, maar de boom loopt wel naar zijn einde. Als blijkt dat de conditie van de boom over enkele jaren toch verslechtert, waardoor de veiligheid niet meer te garanderen is, dan vraagt de gemeente alsnog een kapvergunning aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio