14.7 C
De Bilt

Boetes voor niet controleren leeftijd bij schenken van alcohol in Amersfoort

Vier cafés in de Amersfoortse binnenstad hebben een voorlopige boete ontvangen nadat ze verzuimden om de leeftijd te controleren van jonge proefkopers die alcohol bestelden. De gemeente hield een controle actie in de nacht van 17 op 18 juni na eerder veel tips te hebben gekregen over minderjarigen die zonder controle alcohol kopen. De voorgenomen boete bedraagt 1360 euro, ondernemers kunnen er nog op reageren.

Burgemeester Lucas Bolsius: “Ieder weekend hebben hulpdiensten de handen vol aan jonge mensen met veel te veel alcohol in hun lichaam. Deze jongeren geven zelf regelmatig aan dat zij alcohol hebben gekocht in cafés in de Amersfoortse binnenstad. Omwonenden, ouders en ander stappubliek maken zich hier terecht grote zorgen over. Cafés die niet op leeftijd controleren bij het schenken van alcohol dragen actief bij aan die problemen. Reden om de controle uit te voeren. Bij vier van de zes bezochte zaken bleek alcohol verkocht te worden aan de jonge testkopers zonder om een legitimatie te vragen. Daarom ben ik van plan een bestuurlijke boete op te leggen.”

Meerderjarige kopers

De gemeente Amersfoort heeft in de nacht meerderjarige testkopers ingezet. Bij de controle is gebruik gemaakt van testkopers van 20 en 19 jaar. Door hun uiterlijk, kleding en gedrag hadden verkopers van de drank op zijn minst naar hun legitimatie moeten vragen.

De gemeente is verantwoordelijk voor het handhaven van de alcoholwet. Een bedrijf dat alcohol verkoopt is wettelijk verplicht om vast te stellen dat de koper 18 jaar of ouder is. Het bedrijf is verplicht een identiteitsbewijs te vragen als hij twijfelt over de leeftijd van een koper, bijvoorbeeld een twintiger die er jonger uit ziet.

Standaard leeftijdscontrole in supermarkten

Veel bedrijven, zoals supermarkten, controleren standaard iedereen tot 25 jaar, zodat zij geen risico lopen per ongeluk alcohol te verkopen aan iemand die jonger is dan 18 jaar. Vraagt de barkeeper of verkoopmedewerker niet naar een identiteitsbewijs, maar is iemand niet onmiskenbaar ouder dan 18? Dan kan de gemeente een boete opleggen. Het doet er dan niet toe of de koper 18 jaar is of niet. De ondernemers hebben de brief deze week ontvangen en kunnen nog een zienswijze indienen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio