1.5 C
De Bilt

Controles op brandveiligheid veestallen in Amersfoort

De afgelopen tijd zijn 18 veestallen in de gemeente Amersfoort door de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) gecontroleerd op brandveiligheid. Dit gebeurde op nadrukkelijk verzoek van de gemeente Amersfoort. Boeren hebben advies gekregen over het veiliger maken van onder meer elektriciteitsinstallaties, blusvoorzieningen, brandkranen en het aanbrengen van meer brand- en rookmelders.

Brandveiligheid rondom veestallen

Wethouder Johnas van Lammeren (toezicht en dierenwelzijn): “Als gemeente geven we prioriteit aan controles en bezoeken rondom brandveiligheid van stallen. Sinds dit jaar staat het voorkomen van stalbranden in zelfs in onze top10 handhavingsprioriteit. Het is eigenlijk gek dat dit niet overal gebeurt. Er is weinig regelgeving voor brandveiligheid van veestallen in Nederland. Vaak is een rookmelder niet eens verplicht.

En dat terwijl Nederland toch heel regelmatig wordt opgeschrikt door stalbranden, met vele dieren als slachtoffers. Veehouders in Amersfoort en Hoogland stemden toe met de controles en lieten zich adviseren hoe ze de stallen naar aanleiding van de bezoeken kunnen verbeteren. Stalbranden voorkomen kan door zelf maatregelen te nemen, dat is in ieders belang.”

Minimale eisen voldaan maar wel advies voor verbetering

De bezochte stallen voldeden bij de controle aan de minimale veiligheidsvoorschriften van het Bouwbesluit 2012. Het voldoen aan minimale wettelijke eisen geeft echter nog geen garantie voor een brandveilige situatie. Daarom adviseerden de toezichthouders van de VRU aan boeren hoe ze zelf de brandveiligheid konden verbeteren en verhogen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio