4.1 C
De Bilt

Definitieve uitslag referendum parkeerbeleid Amersfoort

Het college heeft de gemeenteraad voorgesteld om een nieuw parkeerbeleid vast te stellen. Een groep inwoners heeft daarna het initiatief genomen om een referendum aan te vragen over het nieuwe parkeerbeleid. De gemeente Amersfoort kent een lokaal “raadgevend referendum”. Met dit referendum kan de gemeenteraad de inwoners om advies vragen bij bepaalde beleidskeuzes. Ook kunnen inwoners zelf een referendum aanvragen over een voorgenomen besluit van de gemeenteraad.

Definitieve uitslag Referendum

Op 24 november zijn alle stembiljetten van het raadgevend volksraadpleging herteld. De bij de eerste telling opgemaakte voorlopige uitslag blijft ongewijzigd na deze hertelling. De waarnemers namens de initiatiefnemer zijn de hele dag bij de tellingen aanwezig geweest en hebben het telproces geobserveerd; de uitslag is met hen besproken en zij hebben geen verdere opmerkingen. 
Het percentage geldig uitgebrachte stemmen bedraagt:

  • JA-stemmen    = 23,4 %
  • NEE-stemmen  = 74,2 %
  • BLANCO-stem  =   2,4 %

Het opkomstpercentage bij dit referendum bedraagt 77 %.
Er zijn 268 ongeldig verklaarde stembiljetten: dit is 0,3% van alle uitgebrachte stemmen. 
 
Het op vrijdag geconstateerde verschil tussen het aantal getelde stembiljetten van de voorlopige, gewogen sneltelling op donderdag en de machinale hertelling van vrijdag bedraagt 117 op een totaal van 96.578 stembiljetten, een gemiddelde van één stembiljet per stembureau. Dit is een foutmarge van 0,12% als een gevolg van de afrondingsfouten bij het wegen op donderdag. 
 
Meer informatie en alle cijfers per stembureau staan in het opgemaakte eindverslag en het Excel-bestand met alle uitslagen per stembureau. Deze kun je hieronder downloaden.

Uitslag bespreken in de gemeenteraad

Dinsdag 28 november wordt de uitslag in de raadsvergadering definitief vastgesteld. Het referendum is geldig als tenminste 25% van alle kiesrechtigden ‘NEE’ heeft gestemd. Verder bepaalt de meerderheid van de uitgebrachte stemmen de uitslag. 

Donderdag 23 november vindt er een stadspeiling onder deelnemers van het Amersfoortpanel plaats. Dit panel bestaat uit 6000 Amersfoorters die hebben aangegeven wel af en toe benaderd te willen worden voor onderzoek. Zo krijgen de raad en het college een beter beeld van de redenen waarom inwoners ja of nee stemden. Op dinsdag 19 december wordt het rapport van deze stadspeiling, samen met de referendumuitslag, inhoudelijk besproken in de raad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio