14.5 C
De Bilt

Djaro Taribuka ontwerpt kunstwerk op fietsenstalling bij station Amersfoort

Bij station Amersfoort Schothorst staat een nieuwe bewaakte fietsenstalling. Om het te verfraaien met een kunstwerk, kregen drie kunstenaars de opdracht een eigentijds en verrassend schetsontwerp te maken voor aan of op de stalling. Een commissie van deskundigen beoordeelde de ontwerpen, samen met een groep inwoners. Uiteindelijk werd het ontwerp van Djaro Taribuka gekozen. Djaro werkt het schetsontwerp de komende maanden verder uit in een definitief ontwerp.

Djaro Taribuka is een relatief jonge kunstenaar, geboren en getogen in Amersfoort. Hij woont en werkt nu in Amsterdam en maakt ruimtelijke ontwerpen voor onder andere festivals en horeca. Met deze kunstopdracht kon Djaro veel kanten uit. Thema’s waren: verbindingsplek, gevoel van gastvrij ontvangst, levendigheid, groene huiskamer en eenvoudig helder concept.

Ruimte aan wat beweegt en leeft

Djaro’s ontwerpproces begon met een analyse van de plek. Hij ziet een stalling die niet opvalt, met veel lege ruimte eromheen, maar wel met mooie zichtlijnen. Op locatie zijn de mensen onderweg van A naar B. “De lege ruimte boven de stalling wil ik benutten met een opvallend beeld op het dak. Iets dat de beweging op die plek visualiseert”, zegt Djaro. Het menselijk lichaam vindt hij daar geschikt voor, “want de mens is van nature in beweging”.

Voor zijn ontwerp heeft Djaro zich laten inspireren door statische beelden die dynamiek laten zien. Qua materiaal kiest hij voor hout en staal, waar hij veel mee werkt. Met die keuze én met de vorm van het ontwerp (een mensfiguur) laat Djaro industrie en natuur samenkomen in zijn kunstwerk. “Het geeft ruimte aan wat beweegt en leeft,” zegt hij.

Kunstwerkgroep dacht mee

Een kunstwerkgroep van 8 mensen uit de nieuwe wijk Hoefkwartier en omgeving was betrokken bij de beoordeling van de schetsontwerpen. De bewoners, ondernemer en studenten meldden zich aan via een openbare oproep. De groep was aanwezig bij de presentatie van de ontwerpen en gaf advies bij de keuze voor het kunstwerk.

De adviezen van de kunstwerkgroep waren zeer waardevol. Mede dankzij de miniworkshop over kunst in de openbare ruimte voorafgaand aan de presentaties. Veel deelnemers stelden goede en verdiepende vragen aan de kunstenaars en waren positief over de ontwerpen. “Echt leuk om mee te maken en te zien hoe een kunstenaar werkt”, zegt één van hen. Andere reacties op Djaro’s ontwerp waren: ‘het is levendig door de poppetjes’, ‘spreekt tot het gevoel’ en ‘nodigt uit om naar boven te kijken’.

Beoordeling

De opdracht is begeleid door een commissie van ambtenaren en externe deskundigen. Zij schreven de opdracht en selecteerden 3 (uit 30) kunstenaars. De leden van de kunstwerkgroep vertelden wat de 3 ontwerpen bij hen teweeg bracht en welke verbindingen ze zagen met de thema’s. Die reacties nam de commissie mee in de keuze voor een kunstenaar. Voor de beoordeling werd gekeken naar de volledigheid van het ontwerp, het verhaal en de uitvoerbaarheid.

Kijk voor meer informatie op amersfoort.nl/kunstopfietsenstalling. Als het definitief ontwerp klaar is, dan is het daar te vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio