20.8 C
De Bilt

Doorgeeflunch breidt steeds verder uit

Nijkerk – Op zaterdag 13 juni vond de tweede ‘doorgeeflunch’ van het Paashuis in Nijkerk plaats. Wethouder Harke Dijksterhuis hielp de vrijwilligers van het Paashuis een handje bij het bezorgen van deze lunches aan alleenwonenden in de wijken Paasbos, Beulenkamp en Strijland. Het idee is dat de mensen die een lunch ontvangen, ook zelf iemand aanmelden die een steuntje in de rug kan gebruiken. De doorgeeflunch wordt ingekocht bij de lokale middenstand en betaald vanuit speciale fondsen die het bestuur van het Paashuis heeft geworven. Deze keer verzorgde Coava de lunch.

Doorgeeflunch succesvol

Het initiatief begon met het bezorgen van  een warme maaltijd aan veertig alleenwonenden in Paasbos. De gastheren en -vrouwen van het Paashuis hadden uitgezocht wie voor een maaltijd in aanmerking kwam. Zij brachten de maaltijden ook rond. Dit idee breidde zich uit naar de doorgeeflunch. De veertig personen konden daarna een lunch uitkiezen, maar dan daarbij ook één lunch doorgeven aan iemand in de eigen straat/buurt.

Van lokale ondernemers

In totaal 79 lunches werden half mei bezorgd. Op zaterdag 14 juni werd de Doorgeeflunch nog verder uitgebreid: vrijwilligers, waaronder wethouder Dijksterhuis, brachten 100 lunches rond in de wijken Paasbos, Beulenkamp en Strijland. De lunches werden ingekocht bij de Nijkerkse middenstand, zodat die ook gesteund werden. Het bestuur van het Paashuis heeft sponsoren gevonden, waardoor deze lunches kosteloos konden worden aangeboden. Dit was de tweede van de voorgenomen zes acties die Het Paashuis op deze manier wil houden.

Het Paashuis voor verbinding en sociale interactie

Teuno Blankesteijn:” Als bestuur en vrijwilligers van het Paashuis willen we meer verbinding en sociale interactie in de wijk op gang brengen. We merken dat onze doorgeeflunch een succes is! Door het uitdelen van de lunch hebben mensen het idee dat ze gezien worden. Ze kunnen even hun verhaal kwijt, want soms hebben ze al een tijdje niemand gezien of gesproken. Mensen waarderen het, als ze door iemand uit de buurt worden voorgedragen. Dat zorgt ook voor meer binding. Het is mooi om  met hulp van onze vrijwilligers en sponsoren iets te kunnen betekenen voor de mensen in onze wijken.”

Sociale cohesie in wijk

Wethouder Harke Dijksterhuis: ” Initiatieven als de doorgeeflunch zijn heel goed voor de sociale cohesie in een wijk. Helaas zien we tijdens de coronacrisis dat met name alleenwonenden zich eenzamer gaan voelen. Bij het bezorgen van de lunches merkte ik, dat de ontvangers zowel de lunch, als ook het gesprek op prijs stelden. Ze vertelden uitgebreid over hun leven tijdens corona. Ook lieten zij hun waardering voor het initiatief duidelijk blijken. Aandacht voor eenzaamheid in onze Nijkerkse samenleving vinden wij als gemeente belangrijk. Daarom heb ik veel waardering voor de vrijwilligers en het bestuur van het Paashuis. Zij zetten zich in voor elkaar en de wijk. Naar elkaar omkijken is van alle dag; ik hoop dat de banden ook na corona aangehaald blijven!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio