14.8 C
De Bilt

Eemdal-Noord mogelijk eerste aardgasvrije wijk

De gemeente Baarn wil zoveel mogelijk klimaatneutraal worden. Eemdal-Noord zet een positief voorbeeldEen belangrijk onderdeel hiervan is het aardgasvrij verwarmen van onze woningen en gebouwen. Vorige week dinsdag heeft het college het ‘Wijkuitvoeringsplan aardgasvrij verwarmen Eemdal-Noord’ goedgekeurd. Het doel van dit wijkuitvoeringsplan is om Eemdal-Noord, samen met de bewoners, als eerste Baarnse aardgasvrije wijk te ontwikkelen.

Aardgasvrij Eemdal-Noord

Uit onderzoek blijkt dat een warmtenet met warmte uit de Eem een geschikte oplossing kan zijn voor een groot deel van Baarn. Wethouder Jannelies Vissers: “We willen de mogelijkheid van een warmtenet verder onderzoeken. Dat doen we graag samen met inwoners en andere partijen dichtbij de Eem, in Eemdal-Noord. Daarbij kijken we naar de voorkeuren van wijkbewoners, maar ook naar de technische mogelijkheden. Een haalbare en betaalbare oplossing voor de bewoners is een belangrijk uitgangspunt. Besparen op de energierekening is een bijkomend voordeel.”

Wijkuitvoeringsplan

Het wijkuitvoeringsplan is bedoeld om samen met bewoners op zoek te gaan naar een aardgasvrije warmteoplossing. Eerst brengt de gemeente de kenmerken van de wijk beter in beeld en kijkt wat er precies mogelijk is. Daarna, in het najaar, start het participatietraject. De gemeente geeft inwoners informatie en advies waarna zij zelf kiezen of zij meedoen en welke aardgasvrije warmteoplossing hun voorkeur heeft. De laatste fase, eind 2023, staat in het teken van de uitvoering.

Transitievisie Warmte

In 2020 heeft de gemeenteraad de Transitievisie Warmte vastgesteld. Hierin zijn de woonwijken Staatsliedenwijk en Eemdal-Noord aangewezen als kansrijke wijken om als eerste van het aardgas af te gaan. Voor de Staatsliedenwijk is het nu nog te vroeg voor een warmtenet. Daar kan het beste eerst worden ingezet op het verder isoleren van de woningen.

Denkt u mee?

Vindt u het leuk om mee te denken of heeft u vragen? Stel ze via duurzaamheid@baarn.nl of bel 035-548 16 11.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio