13.5 C
De Bilt

Extreem drinkwaterverbruik in Gelderland en Overijssel

Nijkerk – In verschillende gebieden in Overijssel en Gelderland kwam er gisteren fors minder water uit de kraan. Zo ook in de gemeente Nijkerk. Dat komt door extreme toename van het drinkwaterverbruik. Vitens roept daarom met klem op om in de provincies Overijssel en Gelderland geen zwembaden te vullen, niet de tuin te sproeien, kort te douchen en de auto niet te wassen.

Extra drinkwaterverbruik tot wel 70%

In delen van Overijssel en Gelderland werd een extra verbruik van 47 en 46%, met uitschieters van zelfs 70% gemeten. Ook in Barneveld, Nijkerk en omgeving hadden bewoners zaterdag last van verminderde waterdruk. Reden voor het hoge verbruik is een combinatie van het zonnige weer, lang aanhoudende droogte en het feit dat iedereen thuis is als gevolg van de Coronacrisis.

Overlast voor klanten

Deze combinatie zorgt voor piekmomenten in het waterverbruik, zaterdag zo extreem dat klanten er last van kregen. Tuinen worden massaal gesproeid en de recente run op grote opzetzwembaden draagt ook bij aan toename van het verbruik. Waterbedrijf Vitens roept daarom al langer op om zuinig om te gaan met drinkwater. Vitens roept mensen met klem op ook de aankomende warme dagen zuinig en bewust om te gaan met drinkwater. In de genoemde gebieden is het dringend advies geen zwembaden te vullen en niet te sproeien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio