14.9 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Gemeente Baarn in gesprek met inwoners over geplaatste zonnepanelen op woningen met beschermd stadsgezicht

De gemeente Baarn heeft geconstateerd dat bewoners aan de Roos van Dekemahof  aanpassingen aan hun woning hebben gedaan. Deze woningen vallen onder het beschermd Dorps en Stadsgezicht van Baarn. Dit houdt in dat bepaalde aanpassingen aan de woning niet zomaar kunnen.  Voor het plaatsen van zonnepanelen en andere woningaanpassingen is dan een vergunning nodig. Deze vergunning is niet aangevraagd. De gemeente heeft binnenkort contact met de eigenaren om deze ongewenste situatie te bespreken.

Regels voor beschermd stadsgezicht mogelijk later dit jaar verruimd

De regels voor een woning met beschermd stadsgezicht zijn duidelijk. Slechts na aanvraag van een vergunning kunnen en mogen er aanpassingen aan de woning gedaan worden. Als verzachtende omstandigheid wordt aangemerkt dat op de website van de gemeente over beschermd stads en dorpsgezicht onvolledige informatie stond. Ook wordt er door het college gewerkt aan een voorstel voor de gemeenteraad om meer ruimte te bieden aan bewoners van het beschermd stads- en dorpsgezicht om aanpassingen aan de woning toe te staan. Daarom wil Baarn niet meteen streng optreden, maar in gesprek met de bewoners op zoek te gaan naar een oplossing. Er is namelijk een kans dat de extra ruimte nog steeds in strijd is met de aangebrachte zonnepanelen.

Reactie wethouders gemeente Baarn

De gemeente spreekt haar verbazing uit over deze gang van zaken: ”Het kan toch niet zo zijn dat onder de noemer van een goede bedoeling (verduurzaming) men zonder vereiste vergunning aan de slag gaat.” Aldus wethouder Mark Veldhuizen. “We beseffen dat het verduurzamen van woningen belangrijk is met de huidige prijzen voor verwarming en moedigen dat van harte aan, maar je kunt niet zomaar voor eigen rechter spelen.” vult wethouder Steven De Vries aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio