17.2 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Gratis zonnebrandcrème in de stad Amersfoort

Vanaf deze week is er voor bewoners en bezoekers van de stad op verschillende plaatsen gratis zonnebrandcrème beschikbaar. Je kan je hier insmeren én je kan op het scherm van de zonnebrandpaal zien wat het actuele zon-advies op die locatie is. Je vindt de palen bij het CNME, de Langestraat, de Hof en het strandje bij Emiclaer. Zo kunnen we veilig genieten van hopelijk een mooie zomer in Amersfoort!

De zonnebrandpalen helpen voorbijgangers bewust te worden van het belang van smeren. Wethouder Micheline Paffen-Zeenni: “Ik vind het erg belangrijk dat we als stad de zonnebrandcrème weer aanbieden aan inwoners en bezoekers van onze stad. Een goede zonbescherming is essentieel en werkt preventief. Niet iedereen weet dat je je niet alleen bij het zonnebaden, maar ook bijvoorbeeld bij het winkelen moet insmeren. Je kunt overal in de buitenlucht verbranden. Het mooie van deze zonnebrandpalen is dat je op het scherm kunt zien of insmeren nodig is of niet.”

Smeeradvies tegen zonnebrand

Op de paal kan je zien wat op dat moment het advies is: insmeren of niet. Dit advies is gebaseerd op de actuele UV-index. Hoe hoger de index, hoe groter het risico om te verbranden. In Nederland varieert de zonkracht van 0 tot 8 in de zomer. Vanaf UV-Index 3 wordt insmeren belangrijk, na 25 minuten kan een onbeschermde huid al roodkleuren. Het smeerseizoen loopt vanaf ongeveer april tot en met september.

Terugdringen huidkanker

Goed smeren is belangrijk, maar mensen staan vaak niet stil bij de blijvende schade die verbranding van de huid oplevert. Maar liefst 20% van de Nederlanders krijgt te maken met een vorm van huidkanker.

Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. En elk jaar krijgen meer mensen deze ziekte. De afgelopen 10 jaar is het aantal mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. In 2023 kregen 77.000 Nederlanders de diagnose huidkanker. De grootste oorzaak is te lange blootstelling van de huid aan de zon.

Foto: Wethouder Paffen-Zeenni bij de zonnebrandpaal in de Langestraat, één van de vier locaties waar in Amersfoort gratis zonnebrandcrème beschikbaar is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio