18.9 C
De Bilt

Groen en levendig Stationsgebied voor Amersfoort Centraal

Amersfoort – Een groen en levendig stationsgebied; waar de inwoners en reizigers bij aankomst op het stationsplein omarmd worden door een groen welkom. Waar stad en natuur elkaar versterken en waar op een ontspannen manier ruimte is voor verblijf en ontmoeten met meer bomen en meer groen. De entree van de fietskelder is een blikvanger, het stationsplein een waardig visitekaartje voor de stad en de weg naar het centrum spreekt voor zich. Dit is de uitwerking van de ambities van de Gebiedsvisie Stationsgebied Amersfoort Centraal in het voorlopige ontwerp.

Stappen te zetten

Voordat het zover is zijn er nog wel wat stappen te zetten. De aanleg van het plein kan namelijk pas als de nieuwe fietskelder onder het Stationsplein klaar is. De bouw van de kelder wordt door ProRail gedaan. Volgens de huidige planning is de fietskelder in 2025 klaar. De route naar de binnenstad en het opnieuw inrichten van de Snouckaertlaan kunnen eventueel al wel eerder aangepakt worden. Dit dan in verschillende fases om de stad bereikbaar te houden.

Het voorlopig ontwerp is financieel doorgerekend. Er zijn nog wel aanvullende middelen nodig. De wens is er om in 2022 de benodigde extra financiële middelen beschikbaar te krijgen.

Gezond Centraal Stationsgebied

In het gebied werken veel bedrijven en organisaties samen om de kwaliteit van het gebied te verbeteren. Onder de noemer “Gezond Centraal” worden activiteiten georganiseerd die de levendigheid van het gebied versterken, van openbare ruimte tot de gebouwen.

NS en ProRail gaan aan de slag met de vernieuwing van het stationsgebouw en de overstap op bus, OV-fiets en andere vervoerwijzen. Ook het Piet Mondriaanplein en het busstation zijn hierbij belangrijk. Dat hier aandacht naar uit gaat, sluit aan op de vraag van inwoners en ondernemers tijdens de verschillende participatiebijeenkomsten over het Stationsgebied.

Op www.amersfoort.nl/stationsgebied staat meer informatie en het ontwerpboekje voor het stationsgebied.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio