-2.7 C
De Bilt

Groentjessoep op SO De Klimboom na succes verlengd

In 2022 kregen de leerlingen van SO de Klimboom in Amersfoort al twintig weken Groentjessoep aangeboden. En met succes. Ook in 2023 gaan ze weer van start met dit lesprogramma over gezond en lekker eten. Alle kinderen van de school krijgen iedere week een kop verse groentesoep tijdens de lunch. Tegelijkertijd leren ze meer over de groente waar de soep van gemaakt is en welke positieve effecten de groentes hebben. Kinderen uit de bovenbouw groepen , de zogenaamde ‘Soupmasters’, hebben hierbij een belangrijk rol.

Praktisch leren gezond te eten

“Met Groentjessoep kunnen we de kinderen op onze school op een hele praktische en leuke manier meer leren over gezond eten. Omdat er iedere week een andere soep aan bod komt, leren de kinderen verschillende groente smaken kennen. En doordat de kinderen actief aan de slag gaan met opwarmen en uitdelen, leren ze niet alleen over gezond eten maar ook vaardigheden als samenwerken en presenteren.”, aldus Marianne Huitema, directeur van SO De Klimboom in Amersfoort.

Ook de gemeente Amersfoort ondersteunt de inzet van Groentjessoep op SO De Klimboom. Wethouder Paffen- Zeenni van Volksgezondheid nam 9 februari een kijkje bij Groentjessoep op SO De Klimboom en vult aan “al proevend komen de kinderen meer te weten over groenten en waarom het eten ervan belangrijk is. Daar hebben ze hun hele verdere leven voordeel van.”

Proeven en leren

“Op dit moment eet bijna niemand voldoende groente. Voor kinderen is dat 150 tot 200 gram. Dit is jammer, want uit steeds meer onderzoeken blijkt dat als je voldoende groente eet, je veel beter in je vel zit en je beter kunt concentreren en presteren. Wie wil dat niet?” vertelt Anne van Boven, oprichter van Stichting Groentjessoep, één van de initiatiefnemers van Groentjessoep.

“Daarom zijn we Groentjessoep gestart. We leren kinderen door te proeven en erover te vertellen, hoe je door groente eten je gezond en fit kunt voelen. Zo hopen we dat kinderen en hun ouders, groente meer gaan waarderen en steeds vaker en meer groente gaan eten.” 

Kinderen leren elkaar

De soepen worden door een professionele kok gemaakt en zitten boordevol groente. Iedere week zijn een aantal kinderen uit de bovenbouw groepen  ‘Soupmaster’. Onder toeziend oog van een aantal enthousiaste ouders warmen deze Soupmasters de soep op en verdiepen ze zich in de groenten uit de soep. Gewapend met de soep en de opgedane kennis delen de Soupmasters de soep uit in de klassen en vertellen ze tegelijkertijd wat ze geleerd hebben over de ingrediënten. 

Erkend voedseleducatie programma Groentjessoep

Groentjessoep is een erkend voedseleducatie programma van Gezonde School waarmee scholen op structurele en haalbare wijze alle kinderen een gelijke kans geven om een gezonde leefstijl aan te leren. ‘Het programma is ontwikkeld met o.a. leerkrachten vanuit het speciaal onderwijs. Meer weten? Kijk op www.groentjessoep.nl.

Groentjessoep wordt o.a. ondersteund door Gemeente Amersfoort, B.slim en GGD Regio Utrecht. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio