13.8 C
De Bilt

Hoe moet uw dorp eruitzien?

In Soest en Soesterberg hebben we duinen, heuvels, polders, bos en akkers. Ook zijn de dorpen populair om te wonen, werken en recreëren. Maar hoe past alles in de beperkte ruimte die er is? Vanaf 12 juni kunnen alle inwoners hierover digitaal meedenken. Daarna worden omgevingsprogramma’s gemaakt. Hierin staat hoe we in onze gemeente met de ruimte om willen gaan.

Meedenken over eigen omgeving

Het is belangrijk dat inwoners van Soest en Soesterberg hier ook in de toekomst fijn wonen, werken en recreëren. Hoe we duurzaam omgaan met onze ruimte is daarbij een belangrijk onderdeel. Daarom is in 2021 een omgevingsvisie gemaakt waarin staat hoe we willen dat Soest en Soesterberg er in 2040 uitzien. Nu gaat de gemeente dit concreet uitwerken en vraagt hiervoor wederom inwoners, ondernemers en partners om mee te denken.

Omgevingsprogramma’s in samenhang

Er komen zes omgevingsprogramma’s. Over Wonen, Mobiliteit, Werken, Water, Groen en Energietransitie. Al deze onderwerpen hebben effect op de ruimte binnen de gemeente. Daarom bespreken we ze ook in samenhang met elkaar. Voordat de omgevingsprogramma’s worden gemaakt, vraagt de gemeente aan de samenleving wat zij zouden kiezen. Waar mogen we bijvoorbeeld nieuwe huizen bouwen, waar liever niet?

Na straatinterviews nu digitaal meedenken

De afgelopen twee weken stond een omgebouwde camper bij supermarkten en de weekmarkten in Soest en Soesterberg. Inwoners konden op straat hun mening geven over hoe zij vinden dat hun dorp eruit moet zien. In de week van 12 juni krijgen alle inwoners van Soest en Soesterberg een brief waarin staat hoe ze digitaal mee kunnen denken. De resultaten van de participatie staan na de zomer op www.denkmeeover.nl/mijndorp.

Ondernemers en samenwerkingspartners hebben een uitnodiging gekregen om mee te denken op verschillende bijeenkomsten, waaronder een centrale bijeenkomst op woensdag 28 juni. 

Vervolg

Naast participatie lopen er ook diverse onderzoeken naar bijvoorbeeld huidige en verwachte ruimtelijke plannen. Na de zomer worden de resultaten van de participatie en onderzoeken met de raad besproken. Daarna worden de omgevingsprogramma’s gemaakt. De gemeenteraad neemt over een aantal onderdelen hierin eind 2023 nog een besluit. Het college stelt in het voorjaar van 2024 de omgevingsprogramma’s vast.

Meer informatie staat op: www.denkmeeover.nl/mijndorp

Hier zijn na de zomer ook de resultaten van de participatie te vinden.

1 REACTIE

  1. Heel benieuwd wat de gemeente Soest gaat doen met de uitkomsten van de enquete.
    Bij een vorige enquête over het Dalweggebied reageerde maar 1% en Ipsos heeft dat moeten duiden?
    Minder dan 30% van de 1% gaf aan hoogbouw wel te zien zitten in het Dalweggebied? Resultaat : een plan met flats van 6, 8 en 10 hoog.

    Ook deze enquête is weer zeer suggestief, met een slechte vraagstelling, bv. hoogbouw met groen, of laagbouw met minder groen? Hoe krijg je het verzonnen?
    Soest is een prachtig groen dorp, dat steeds meer verrommeld wordt met flats op beschikbare postzegels grond. Logisch dat omwonenden dan gaan ageren, want van participatie en meedenken moet de gemeente Soest niet veel hebben. Jammer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio