22.8 C
De Bilt
dinsdag, 17 mei 2022

Keuzes nodig voor sluitende begroting Woudenberg

Woudenberg – Het is de vraag of de gemeente Woudenberg er in slaagt om voor 2022-2025 een sluitende begroting te presenteren. De gemeente staat sinds 1 januari jl. onder financieel toezicht van de provincie. De bezuinigingsopgave op het programma Samenleving, waaronder ook het sociaal domein, is het grootst. Hiervoor zijn belangenvertegenwoordigers, experts en inwoners met elkaar in gesprek gegaan en hebben voorstellen gedaan om de inkomsten en uitgaven in balans te brengen. Dit vraagt om pijnlijke keuzes door de gemeenteraad en er is ook meer geld nodig van het Rijk. Dit laat het college van burgemeester en wethouders in een kaderbrief aan de gemeenteraad weten.

1e herstelplan

De gemeenteraad bespreekt in juni de Kaderbrief met daarbij o.a. het Witboek van de bezuinigingsdialoog en bezuinigingsmogelijkheden op de andere terreinen van de gemeente. Met de Kaderbrief, een 1e herstelplan en de bijlagen krijgt de gemeenteraad een zo compleet mogelijk beeld van de financiële ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen zijn van belang voor het financieel meerjarenperspectief van onze gemeente. Met het besluit op de Kaderbrief geeft de gemeenteraad de richting aan voor het maken van de begroting.

Herstelplan

Omdat de begroting niet sluit, moet de gemeente van de provincie een financieel herstelplan maken. Daarin staan de keuzes die de gemeentelijke begroting in 2023 sluitend moeten maken. De gemeente laat voor alle jaren een tekort zien van enkele tonnen. Eén van de oorzaken is dat de gemeente er extra taken bij heeft gekregen, terwijl het Rijk fors heeft bezuinigd op de budgetten. Deze keuzes zijn noodzakelijk, maar niet gemakkelijk. Bezuinigen gaat namelijk ten koste van wat de gemeente kan doen voor het dorp.

Keuzes

“Al jaren ontvangen we minder geld voor het sociaal domein. Het geld dat we ontvangen staat niet in verhouding tot de kosten die gemaakt worden. Er is geen financiële ruimte meer en dit betekent dat er pijnlijke en voelbare keuzes gemaakt moeten worden voor onze inwoners, verenigingen en organisaties die in en voor Woudenberg actief zijn. Alleen zo kunnen we de gemeente in de toekomst weer financieel gezond maken. We blijven het Rijk dan ook oproepen voor extra middelen op het sociaal domein”, aldus wethouder Anita Vlam.

Bespreking kaderbrief en  jaarrekening

De Kaderbrief inclusief het Witboek van de bezuinigingsdialoog en de jaarrekening worden op dinsdag 8 juni beeldvormend en dinsdag 22 juni oordeelsvormend in de raadscommissievergadering besproken. De gemeenteraad neemt vervolgens op donderdag 1 juli een besluit over de Kaderbrief en gelijktijdig de jaarrekening. De stukken zijn te vinden op: www.woudenberg.nl/kaderbrief

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio