14.2 C
De Bilt

Lokaal Klimaatakkoord Utrechtse Heuvelrug door maar liefst 27 partijen getekenend

Woensdag 12 oktober lanceren de gemeente Utrechtse Heuvelrug en 27 lokale Klimaatpartners het Lokaal Klimaatakkoord Utrechtse Heuvelrug. Een doe-akkoord waarmee inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties afspreken samen te gaan werken om hun CO2-uitstoot terug te dringen én de energierekening omlaag te brengen. Dit doen zij door van elkaar te leren, elkaar te inspireren, te motiveren en te helpen. Het digitale platform heuvelrugdoetmeer.nl en de Klimaattafels gaan hierin een belangrijke rol spelen.

Wethouder Duurzaamheid Karin Oyevaar: “Een platform met verhalen en tips om te verduurzamen en energie te besparen is meer dan welkom! Niet alleen omdat we willen helpen om de opwarming van de aarde tegen te gaan, maar ook omdat energieprijzen de pan uit rijzen en veel inwoners momenteel grote moeite hebben met het betalen van hun energierekening. Mensen liggen er wakker van, weten niet waar te beginnen. Ook van lokale bedrijven en organisatie krijgen we deze signalen. We denken dat het helpt krachten en kennis te bundelen.”

Op heuvelrugdoetmeer.nl staan verhalen en tips van inwoners voor andere inwoners. Via dit platform delen zij met welke maatregelen zij hun energieverbruik – en ook de energierekening – omlaag hebben weten te brengen. De bedoeling is dat inwoners elkaar hier weten te vinden en dat steeds meer inwoners ook zelf hun tips en adviezen op dit platform gaan delen. Ook het starten van een gezamenlijk initiatief hoort hier thuis. Het zou mooi zijn als inwoners elkaar op die manier kunnen inspireren en vooral ook helpen.

Heuvelrug Doet Meer

Het samenbrengen van bedrijven en maatschappelijke organisaties gebeurt aan de Klimaattafels. Karin Oyevaar: “Maar liefst 27 partijen uit het onderwijs, bedrijfsleven, natuurbeheer, sport en recreatie ondersteunen het lokaal klimaatakkoord en kunnen zich Klimaatpartner noemen. We hebben deze Klimaatpartners uitgenodigd om de komende periode deel te nemen aan zogenaamde Klimaattafels.

Aan die tafels gaan ze, vanuit hun gemeenschappelijke achtergrond, bedenken hoe de CO2-uitstoot kan worden verminderd. Goed om te zien dat er zoveel betrokken organisaties in onze gemeente zijn die samen met dit onderwerp aan de slag willen! Ik hoop dat www.heuvelrugdoetmeer.nl dé centrale plek wordt voor iedereen die aan de slag wilt met verduurzaming enenergiebesparing. Ik roep al onze inwoners op om hun duurzame initiatieven te delen. Er gebeurt veel in onze gemeente;nu wordt dit nog beter zichtbaar”

 Op 12 oktober vindt de lancering van het Lokaal Klimaatakkoord plaats in het Cultuurhuis in Doorn waarbij de wethouder, de Klimaatpartners en overige genodigden aanwezig zullen zijn. Tijdens dit moment gaat ook het platform heuvelrugdoetmeer.nl ‘live’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio