2.1 C
De Bilt

Koper van de oude rechtbank op het Stationsplein is bekend

De koper van de oude rechtbank op het Stationsplein is gebiedsontwikkelaar AM. De herontwikkeling van de oude rechtbank tot visitekaartje van Amersfoort kan beginnen. In april van dit jaar werden drie partijen geselecteerd die een aanbieding mochten doen voor de transformatie van dit pand. De opdracht was een duurzaam iconisch ontwerp te maken, zodat het gebouw een visitekaartje voor Amersfoort wordt met kantoren en een levendige aanblik vanaf de begane grond. En dat is gelukt want het ontwerp van AM is daarin volledig in geslaagd!

Beoordeling van de aanbiedingen oude rechtbank

Drie biedingen voor de oude rechtbank zijn beoordeeld op geldigheid van de inschrijving, kwaliteit, prijs en planning, proces en participatie. De commissie die de boordeling deed bestond onder andere uit de projectmanager van het Stationsgebied, een landschapsarchitect, stedenbouwkundigen, de voorzitter van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit en een deskundige op het gebied van duurzaamheid.

Het onderdeel kwaliteit, inclusief duurzaamheid, was een belangrijk element en woog het zwaarst in de beoordeling. Bewonersorganisaties, verenigd in de stichting Sojob en de stichting de 4 Lanen van de achterliggende wijk de Berg, mochten advies geven over het schetsontwerp en de participatieaanpak.

De gemeente en AM sluiten binnenkort een ontwikkel- en realisatieovereenkomst. Daarna werkt AM het schetsontwerp uit naar een bouwplan. Wethouder Tyas Bijlholt: ‘Deze verkoop biedt de kans om een goede stap te maken richting een vernieuwd en aantrekkelijk stationsgebied’.

Wat maakt het ontwerp van AM bijzonder?

Qua architectuur is het een buitengewoon ontwerp dat aan alle zijden interessant oogt. Het rechter deel van het gebouw blijft behouden, waarmee rekening is gehouden met circulariteit. De unieke groene gevel sluit aan bij de natuurlijke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug en geeft het gebouw een originele uitstraling van duurzaamheid. De verbinding met het Stationsplein is fraai vormgegeven met een levendige entree.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio