25.7 C
De Bilt
woensdag, 29 juni 2022

Wethouder Pieter de Kruif opent Vermeerlaan en luidt nieuwe werkzaamheden in

Woudenberg – Op donderdag 12 mei opende wethouder Pieter de Kruif de nieuw ingerichte Vermeerlaan in Woudenberg. Nu alle straten en parkeerplaatsen weer beschikbaar zijn, heeft de wethouder een begin gemaakt met het graven van de tweede vijver die in deze wijk wordt aangelegd. Deze vijver speelt een belangrijke rol in de klimaatbestendigheid van de wijk.

Vervanging riolering

De al voltooide en toekomstige werkzaamheden zijn onderdeel van het project Laanzicht Oost. De straten en riolering in deze wijk zijn al ongeveer 50 jaar oud. Het asfalt was versleten en de riolering was toe aan vervanging. Er is voor gekozen om de wijk direct zodanig in te richten dat deze voorbereid is op de te verwachten veranderingen van het klimaat.

Werkzaamheden riolering
Werkzaamheden riolering – Foto: gemeente Woudenberg

Vermeerlaan voorbereid op klimaatverandering

Met de herinrichting van de Vermeerlaan zijn nu ongeveer 40% van de geplande werkzaamheden uitgevoerd. In totaal zijn circa 40.000 m2 aan wegen en daken afgekoppeld van de riolering en aangesloten op de huidige vijver aan de Vermeerlaan. In de komende jaren wordt in nog meer straten de riolering vervangen en het regenwater afgekoppeld van de riolering.

Tweede vijver

Om al dit water op te vangen wordt een tweede vijver langs de Vermeerlaan gegraven. Een groot deel van het regenwater wordt zo opgevangen in de vijvers in plaats van afgevoerd te worden naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. De kans op wateroverlast bij zware regenbuien wordt hiermee verkleind en verdroging van de ondergrond in droge periodes wordt ook beperkt.

Herinrichting

“Sinds de start van het project in 2017 zijn er al veel werkzaamheden verricht om het gebied voor te bereiden op de verwachtte veranderingen van het klimaat. Met de herinrichting van de Vermeerlaan zijn we weer een stapje verder. Maar we zijn er nog niet! Eén van de volgende stappen is het aanleggen van een tweede vijver langs de Vermeerlaan. Nu het einde van mijn tijd als wethouder in zicht is, is het mooi dat ik met het starten van de uitgraving van de vijver nog een laatste bijdrage kan leveren aan dit project”, aldus wethouder Pieter de Kruif.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio