8.8 C
De Bilt
dinsdag, 21 maart 2023

Het winnende kunstwerk is bekend

NijkerkVrijdag 16 december 2022 was de vakjury bijeen om de keuze te maken voor het eerste beeld op de Wisselsokkel als onderdeel van het project Kunst in de Gemeente Nijkerk. Na kennis te hebben genomen van de top 3 bepaald door de inwoners van de gemeente en na de plek voor de wisselsokkel bezocht te hebben, werd unaniem gekozen voor het werk Meander Handen, Grip van kunstenares Linda Verkaaik.

Vakjury


De jury bestaat uit wethouder Mariëlle Broekman, lid van de Culturele Raad Peter Wigleven, bestuurslid van Kunstroute Marly Klein, bestuurslid van Atelierroute Wim Luigjes en kunstenaar Ralph van Slooten. Ralph van Slooten was niet live aanwezig, maar heeft wel op afstand meegedaan.

‘Unaniem betekent niet makkelijk’, aldus de jury. ‘Alle werken uit de top 3 worden hogelijk gewaardeerd. De werken zijn prachtig en met zorg gemaakt. Alle drie zijn passend op de plek en smaakvol. Ook alle drie de kunstenaars zijn in hoog aanzien en ervaren. Het was zogezegd een ‘close finish’.’
De jury verantwoord haar beslissing als volgt: ‘De keuze viel uiteindelijk op Meander Handen, Grip omdat het beeld en de achterliggende gedachten de jury het meest raken.

Het verhaal grijpt aan, de symboliek is prachtig gekozen. Er zit beweging in het ontwerp en het materiaal is goed gekozen. Mensen zullen er steeds weer naar kijken omdat de natuur en licht zal spelen met de kleuren en het materiaal. De vele betekenissen waar handen een rol spelen komen op deze plek echt tot zijn recht. De naaste buren van de Parkstate zullen het voorrecht hebben in de handen te kijken.’
Het winnende kunstwerk is vanaf 21 maart 2023 een jaar lang te zien op de wisselsokkel aan de Parklaan in Hoevelaken.

Verbindende kunstwerk


Kunst in de Gemeente is een initiatief van Stichting Kunstweek. De stichting wil met dit project lokale kunstenaars en kunstliefhebber met elkaar verbinden. Enerzijds krijgt elk jaar een nieuwe kunstenaar de kans om een beeldhouwwerk te exposeren op een prominente plek in de gemeente. Anderzijds kan de lokale bevolking via een verkiezing zelf aangeven welk kunstwerk zij het mooiste vindt. Dit is de eerste editie van Kunstwerk in de Gemeente Nijkerk.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio