5.2 C
De Bilt

Kunstwerk ter gelegenheid van bijzonder eindexamenjaar op gevel stadhuis

Amersfoort – Een levensgroot kunstwerk geeft verbeelding aan de moeilijke tijd waarin examenleerlingen zich hebben bevonden. Het afgelopen schooljaar was door de coronamaatregelen voor alle leerlingen anders dan anders. Voor eindexamenleerlingen in Amersfoort was het helemaal een uitzonderlijk jaar. Om bij het bijzondere jaar stil te staan, gaf de gemeente opdracht voor een muurschildering om het jaar van de eindexamenlichting van 2020-21 uit te beelden. Een afbeelding van het kunstwerk is nu levensgroot te zien op het stadhuis.

Muurschildering als kunstwerk

Kunstenaar Sosse Serpenti verwerkte haar interpretatie van het jaar dat eindexamenleerlingen doormaakten in de muurschildering. Het kunstwerk is geschilderd op een muur op de Wagenwerkplaats. Om het kunstwerk nog zichtbaarder voor de stad te maken, is een afbeelding van de muurschildering tijdelijk aangebracht op de gevel van het stadhuis, aan de kant van de Stadsring.

Mooie afsluiting van een bizar jaar

Serpenti: “Ik werd het gelijk enthousiast van het idee van een kunstwerk als gift aan de leerlingen om hun bizarre jaar mooi af te sluiten. Jongeren en school zijn thema’s die vaker in mijn werk terugkomen en ik vind het belangrijk dat iedereen het gevoel heeft erbij te horen. Dat heb ik ook in deze muurschildering verwerkt, met een hele diverse groep mensen.” De inspiratie voor het ontwerp van de muurschildering kwam deels uit de directe omgeving van Sosse Serpenti. “Ik ken een aantal mensen dat dit jaar eindexamen deed. Hun ervaringen komen in het werk terug en als ze even zoeken, herkennen zij zichzelf er misschien ook nog in.”

Nationale Onderwijsstad

Amersfoort is in 2021-22 Nationale Onderwijsstad en voor onderwijswethouder Fatma Koșer Kaya is dat een extra reden om de eindexamenleerlingen een compliment te geven voor hun inspanningen. “Het examenjaar is normaal gesproken al een veelbewogen jaar, maar de coronacrisis vergde nog meer van het aanpassingsvermogen van eindexamenleerlingen. Helemaal omdat we de Nationale Onderwijsstad zijn, wilde ik deze tijd laten uitbeelden. En kunst is daar een prachtige manier voor.” Voor Koșer Kaya, ook wethouder Cultuur, snijdt het mes met dit project aan twee kanten. “Het kunstwerk zet de eindexamenleerlingen in de schijnwerpers en met de kunstopdracht maken we tegelijkertijd ook gebruik van het artistieke talent in onze stad en regio.”

De muurschildering van Sosse Serpenti is te zien op de Wagenwerkplaats op een muur langs de Soesterweg, ter hoogte van theater De Veerensmederij. Het kunstproject kwam tot stand met medewerking van Concrete Canvas, een organisatie die zich inzet voor verfraaiing van Amersfoort door street art. De NS stelde de muur op hun terrein op de Wagenwerkplaats beschikbaar. De afbeelding van het kunstwerk op de gevel van het stadhuis is nog de hele zomer te zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio