14.9 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Kunstzinnige boombanken weer te zien in het Zocherplantsoen in Amersfoort

Tot en met 22 oktober kan men zitten op 10 kunstzinnige boombanken en genieten in het groen met uitzicht op de historische binnenstad van Amersfoort. In het Zocherplantsoen zijn de boombanken geplaatst met daarop bijzondere uitingen met het thema ‘Dieren in de stad’. Tien hedendaagse kunstenaars hebben zich met hun ontwerp laten inspireren door 75 jaar Dierenpark Amersfoort.

De selectie en organisatie van het project is verzorgd door kunstenaar en curator Henk van den Bosch. Hij koos tien hedendaagse kunstenaars die affiniteit hebben met de natuur en dierenwereld. De kunstenaars kregen de opdracht een dier uit de stad te verbeelden waarbij een grote vrijheid in techniek en verbeelding centraal stond. Zo zijn tien eigentijdse kunstzinnige banken ontstaan waarop bekende en minder bekende dieren te zien is. De kunstenaars zijn: Anutosh, Maurice Braspenning, Monica de Jong, Jantien Jongsma, John Konijn, Hidenori Mitsue, Justyna Pennards Sycz, Anne Marie Spijker, Carien Vugts en Erwin van Zijl.

Boombanken onderdeel gemeentelijke kunstcollectie

De boombanken maken onderdeel uit van ‘Beelden van Banken’, een project waarbij twintig kunstenaars en vormgevers in opdracht van de gemeente Amersfoort ontwerpen voor hedendaagse stadsbanken hebben gemaakt. De boombank, van Rogier Martens, is één van deze ontwerpen en maakt onderdeel uit van de gemeentelijke kunstcollectie in de openbare ruimte.

De boombanken zijn zo gemaakt dat de bank rondom de boom wordt geplaatst zonder dat de boom er hinder van ondervindt. De boombanken worden per hangperiode voorzien van een nieuw uiterlijk passend bij een themajaar. Voorgaande edities waren ‘100 jaar de Stijl’ (2017), Koningsjaar ‘Wij, Amersfoort’ (2019) en ‘75 jaar Vrijheid’ (2020).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio