12.9 C
De Bilt

Maatwerk bij aanpak Japanse Duizendknoop in gemeente Soest

De Japanse duizendknoop is hardnekkig onkruid dat de Nederlandse natuur verdringt en schade aanricht aan bestrating, leidingen en fundering als deze niet wordt bestreden.Daarom is er een maatwerk bestrijdingsplan gemaakt en wordt in de week van maandag 30 september gestart met het bestrijden van het onkruid. We beginnen met bestrijden op plekken waar het onkruid zorgt voor verkeersonveilige situaties en schade aanricht aan de infrastructuur. Op die plekken wordt het meest effectieve bestrijdingsmiddel: glyfosaat ingezet. Op plekken waar het onkruid minder schade aanricht blijft het vooralsnog bij maaien en afvoeren. Zo wordt de Japanse duizendknoop met minimaal gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen bestreden.

Maatwerk voor optimale bestrijding

In de gemeente Soest wordt gestart met maatwerk aanpak van 750 m² Japanse duizendknoop op de plekken waar het onkruid een acuut probleem vormt. Als gemeente volgen we de landelijke onderzoeken over hoe je dit onkruid het beste kunt bestrijden; met het bestrijdingsmiddel glyfosaat. Dit middel wordt direct in de stengels gespoten of op de rand van de stengel gesmeerd. Op die manier zorgen we ervoor dat er geen gezondheidsrisico’s voor mens en dier optreden. Op een aantal plekken met nieuwe beplanting wordt de Japanse duizendknoop met wortel en al geruimd.

Op plekken waar op korte termijn geen acute problemen verwacht worden (bijvoorbeeld in het bos), wordt gemonitord of het onkruid zich uitbreidt. De Japanse duizendknoop komt in de gemeente Soest op ca. 280 plekken in het openbaar gebied voor (70.000 m²).  De aannemer fa. Loohorst verzorgt de uitvoering.

Aanpak in de tuin

Voor inwoners die de Japanse duizendknoop in hun tuin willen bestrijden, is het belangrijk om goed te letten op de wortels en de knoppen aan de stengels van de plant. Deze moet je verwijderen anders komt de plant terug. Belangrijk is ook dat je de Japanse duizendknoop in de restafvalcontainer gooit (denk hier ook aan als de Japanse duizendknoop in het gras staat en je het gras maait). Via het GFT-afval kunnen plantenresten van dit onkruid weer terugkomen in bijvoorbeeld grond of compost en zich opnieuw verspreiden in tuinen en openbaar gebied.

De exoot Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop is een snel groeiende plant die van oorsprong niet in Nederland voorkomt, een exoot. Deze plant heeft een zeer krachtige wortelgroei en kan enorme schade aanrichten aan bestrating, kabels en leidingen in de ondergrond en funderingen. Maar ook verdringt deze duizendknoop andere plantensoorten, waardoor de planten (en dieren) die van nature in ons land voorkomen in het gedrang komen. De verspreiding van de Japanse duizendknoop vindt voornamelijk plaats door het verwerken van grond waar wortelresten in zitten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio