13.3 C
De Bilt

Tijdelijke noodopvang 200 asielzoekers aan Plotterweg in Amersfoort

Op verzoek van het Centraal Orgaan asielzoekers (COA) worden vanaf 3 juli 200 asielzoekers tot 31 oktober 2023 opgevangen in een pand aan de Plotterweg 26-28 in Amersfoort. Het gaat om een tijdelijke noodopvanglocatie, bedoeld om de opvang van vluchtelingen in Ter Apel te ontlasten. De toestroom daar is onverminderd hoog. Het COA doet er alles aan om te voorkomen dat mensen opnieuw buiten moeten slapen. Daarom ziet de gemeente Amersfoort het als haar maatschappelijke plicht om aan het verzoek van het COA gehoor te geven.

Geschikt pand voor opvanglocatie

In het pand aan de Plotterweg heeft de gemeente Amersfoort afgelopen jaar 250 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Deze vluchtelingen zijn inmiddels op een andere plek in de gemeente ondergebracht. De eigenaar van pand is van plan om op deze plek woningen te bouwen. Deze werkzaamheden starten op zijn vroegst in het laatste kwartaal van dit jaar. Hierdoor staat het pand enkele maanden leeg. Het leent zich bij uitstek voor het opvangen van asielzoekers, omdat voorzieningen zoals bijvoorbeeld slaapkamers en sanitair, al aanwezig zijn. De verwachting is dat de eerste vluchtelingen vanaf maandag 3 juli in het pand arriveren.

Welke asielzoekers komen er?

De asielzoekers die hier tijdelijk arriveren, zijn een afspiegeling van de groep die in Nederland aankomen. Zij komen uit verschillende landen, waaronder Syrië, Jemen, Eritrea en Afghanistan. Het betreft gezinnen met kinderen en alleenreizende mannen en vrouwen. Deze mensen zijn in afwachting van hun procedure voor de aanvraag van een verblijfsvergunning. De vluchtelingen worden begeleid door ervaren COA-personeel. Na 31 oktober brengt het COA de asielzoekers op een andere locatie in het land onder.

Veiligheid

Het COA is op deze locatie verantwoordelijk voor de beveiliging op en rond het pand. Dat is 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Voor handhaving van de openbare orde buiten de locatie is de politie verantwoordelijk. Op andere plekken in Amersfoort worden al langer asielzoekers naar tevredenheid opgevangen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio