13.1 C
De Bilt

Onderhoud vijvers park Colenso Soest

In de vijvers van het park Colenso valt elk najaar veel blad van de bomen. Dit blad verrot en vormt een dikke sliblaag op de bodem van de vijvers. De gemeente Soest haalt dit najaar het blad uit de vijvers om te voorkomen dat de sliblaag te dik wordt. Het verwijderen van blad is goedkoper en makkelijker dan het verwijderen van slib. Het blad wordt weggehaald in de week van 27 november 2023.

Blad verwijderen

In 2006 zijn de vijvers in het park Colenso gebaggerd. In de afgelopen jaren is weer een sliblaag op de bodem van de vijvers gevormd. De sliblaag is op soms 40 cm dik. Hierdoor blijft er op sommige plekken nog maar 25-50 cm waterdiepte over. Het verwijderen van slib is duur en aan strenge regels gebonden. Het verwijderen van blad wordt aangemerkt als compost en is goedkoop. Daarom gaat de gemeente voortaan elke paar jaar het blad uit de vijvers verwijderen. Tegelijkertijd wordt ook al het hout, takken en andere zaken die in het water drijven verwijderd.

Oevers van vijvers maaien

Wanneer het blad wordt verwijderd, worden ook alle oevers van de vijvers gemaaid om ruimte te maken en zicht op het water te krijgen. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer Fernhout van waterschap Vallei en Veluwe in opdracht van de gemeente Soest. De aannemer gebruikt bij de werkzaamheden een duwboot die het blad naar de kant duwt. Een graafmachine schept het blad uit de vijver en legt het blad op de kant. Het blad dat uit de vijver komt blijft enkele maanden op de kant liggen om te ontwateren en om alle dieren de gelegenheid te geven om terug te keren naar de vijver. Daarna wordt het blad verspreid als compost in het park of wordt het afgevoerd.

Meer informatie

Meer weten over deze vijverwerkzaamheden? Stel uw vraag online op www.soest.nl/in-de-gemeente-soest/werkzaamheden of bel op werkdagen tussen 08.30 en 12.30 uur naar tel. 035-609 34 11 met Frank Roskamp of Gerard Wallet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio