23.3 C
De Bilt
maandag, 15 augustus 2022

Grote ondermijningscontrole bedrijfsunits Leusden

Leusden – Vandaag is een ondermijningscontrole uitgevoerd bij 40 bedrijfsunits op de Kassen, de Tuinderij, De Eenruiter en de Plantageweg in Leusden, door de gemeente Leusden samen met de politie, douane, UWV, Stedin, het Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC) en de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD). De controle vond plaats naar aanleiding van diverse signalen.

Geen ondermijning, wel bouwtechnische overtredingen

Er zijn geen strafrechtelijke zaken aangetroffen wel bouwtechnische overtredingen. De controle heeft verder geleid tot een aantal adviezen op het terrein van milieuwetgeving en het gebruik van de ruimtes, conform het bestemmingsplan. De ondernemers op het bedrijventerrein werkten, ondanks dat een dergelijke actie enige onrust met zich meebrengt, actief mee aan de controle.

Ondermijningscontrole Foto Gemeente Leusden

In strijd met bestemmingsplan

De bedrijfsunits zijn onder meer gecontroleerd of het gebruik ervan in strijd is met het bestemmingsplan. Verhuurders van dergelijke units weten vaak niet door wie en waarvoor de ruimtes gebruikt worden. Ook komt het voor dat deze units worden misbruikt voor criminele doeleinden, zoals bijvoorbeeld de opslag van illegale goederen of wapens. In ernstige gevallen kan dit leiden tot gevaarlijke situaties, die niet alleen effect hebben op de eigenaar of de verhuurder, maar ook op omliggende panden. Denk bijvoorbeeld aan brandgevaar en overlast.

Preventief voorbereid

Wanneer bedrijven gebruikt worden voor het mogelijk maken van criminaliteit noemen we dit ondermijning. Onder criminele activiteiten verstaan we onder meer het witwassen van crimineel geld, (belasting)fraude en mensenhandel. De gemeente Leusden heeft intensieve samenwerking met de politie en het Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC) op het gebied van ondermijning. Zo worden signalen rondom ondermijning in Leusden met elkaar gedeeld en aangepakt. Ook wordt besproken hoe we ondermijning in Leusden zo goed mogelijk kunnen voorkomen, bijvoorbeeld door het opstellen van beleid en regelgeving.

Samenwerking cruciaal

‘Het bestrijden van ondermijning is één onze prioriteiten voor de komende jaren. Het is belangrijk dat we ondermijning in Leusden samen oppakken. Hierbij is de hulp van onze inwoners cruciaal. Alleen door samen te werken kunnen we een blokkade opwerpen voor criminele activiteiten. Ik vond het enorm positief om te zien hoe we dit met alle relevante partijen samen oppakken. Ik roep daarom inwoners op om, als ze vermoeden dat ergens criminele activiteiten plaatsvinden, dit te melden bij de politie of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000, aldus Gerolf Bouwmeester, burgemeester van de gemeente Leusden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio