1.7 C
De Bilt

Onderzoek grondwater centrum Eemnes

Eemnes – De gemeente Eemnes gaat vanaf dit voorjaar aan de slag om de grondwateroverlast in het centrum aan te pakken. Bewoners kunnen zelf ook maatregelen nemen. Hiervoor krijgen ze van de gemeente concrete tips. Bewoners in het centrum van Eemnes ervaren al enige tijd grondwateroverlast. Ze hebben onder andere last van schimmel en vocht in de muren.

Kruipruimten

Kruipruimten en kelders staan sommige delen van het jaar zelfs onder water. Vanaf 2018 is hiernaar een onderzoek uitgevoerd en zijn bewoners geïnformeerd. De aanpak van grondwaterproblemen is vastgelegd in het gemeentelijk rioleringsplan 2018-2022.

Afvoer van grondwater en regenwater

Het grondwater en regenwater in het centrum wordt nu niet goed afgevoerd. Onder de straat liggen leidingen waarmee normaal gesproken overtollig water wordt afgevoerd. Deze drainagesystemen zijn verouderd en waarschijnlijk niet meer goed op elkaar aangesloten. De gemeente onderzoekt dit en brengt hiervoor onder andere de drainageputten in kaart. Ook worden deze putten doorgespoten en geïnspecteerd. De komende tijd vindt vooronderzoek plaats, zoals het inspecteren van putten op straat.

Wat kunnen bewoners doen?

Hoe meer groen in de tuin, hoe beter het water in de bodem kan wegzakken. Bewoners kunnen zelf dus ook maatregelen nemen. Bijvoorbeeld door hun tuin of balkon te vergroenen. Wethouder Theo Reijn: ‘De gemeente gaat aan de slag, maar bewoners kunnen zelf ook helpen. Een groot deel van het centrum bestaat immers uit particuliere grond. Wij komen voor de zomer met concrete tips om bewoners op weg te helpen. We zoeken hiervoor de samenwerking met Stichting Steenbreek en lokale ondernemers.’

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het water in de grond in Eemnes en de onderzoeken op www.eemnes.nl/grondwater

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio