6.7 C
De Bilt

Onderzoeksresultaten naar de effecten van windmolens in Amersfoort bekend

Om in Amersfoort over te stappen op duurzame energie, is energie uit zon en wind nodig. Daarom zijn in de RES zoekgebieden voor windmolens aangewezen. In Amersfoort gaat het daarbij om bedrijventerrein Isselt, Poort van Amersfoort (bedrijventerreinen De Hoef/Vinkenhoef) langs de A28 en het spoor bij Vlasakkers.

Coöperatieve windmolens op bedrijventerrein Isselt

Energiecoöperatie Samen Energie wil met het project Soesterwijkwiek in 2027 twee windmolens realiseren aan de westrand van bedrijventerrein Isselt. Na een lange periode van voorbereidingen is het initiatief in een steeds concretere fase gekomen. De afgelopen periode hebben we onderzoek laten doen naar de mogelijke gevolgen van deze windmolens voor gezondheid, natuur en landschap. Uit de onderzoeken blijkt dat de effecten op het gebied van geluid, slagschaduw, ecologie en veiligheid allemaal binnen de wettelijke normen blijven.

Over de uitkomsten van de onderzoeken gaan we inwoners in Soest en Amersfoort informeren. Daarnaast bieden we de mogelijkheid om individueel vragen te stellen en reacties te geven. Daarvoor worden er in december en januari informatiemiddagen en informatieavonden gehouden. Het doel hiervan is om inzicht te geven in: waarom windenergie, de effecten van de twee beoogde windmolens en de ruimtelijke procedure. Ook komt aan de orde hoe bewoners kunnen meeprofiteren van de opgewekte energie.

Poort van Amersfoort, Vlasakkers en langs de A28

Voor de Poort van Amersfoort (bedrijventerrein de Hoef), het gebied Vlasakkers langs het spoor (samen met gemeente Soest) en langs de A28 (ter hoogte van de Leusderheide en samen met gemeenten Leusden en Soest) is onderzocht of er mogelijkheden zijn voor windmolens. Bij Poort van Amersfoort is dat het geval op of direct aan het knooppunt Hoevelaken. Langs de A28 en op Vlasakkers is natuurcompensatie nodig.

In de volgende fase kijken gemeenten, provincie en het Rijk (als belangrijkste grondeigenaar) samen hoe het vervolg eruit komt te zien. De verwachting is dat hier begin 2023 meer duidelijkheid over is. In deze gebieden is nog geen sprake van een concreet initiatief.

Meer informatie

Op www.amersfoort.nl/windopisselt is meer informatie te vinden zoals wat de effecten zijn van de windmolens op de omgeving en over het besluitvormingsproces.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio