12.3 C
De Bilt

Open dag archeologische opgravingen prehistorisch grafveld

Aan de Leusderweg 249 in Amersfoort, op het terrein waar de Bilalschool heeft gestaan, vinden archeologische opgravingen plaats. Tijdens vooronderzoek zijn resten gevonden van een grafveld uit de Late Bronstijd en Vroege IJzertijd. Op zaterdag 15 april is op het terrein een open dag. Geïnteresseerden kunnen dan een bezoek brengen aan de archeologische opgravingen. Ook wethouder Rutger Dijksterhuis (Erfgoed, monumenten en archeologie) is op de open dag aanwezig.

Wethouder Dijksterhuis: “Gebruiken en rituelen rond het overlijden van dierbaren, zijn zo oud als de mens zelf. Ze vertellen ons veel over mensen en gemeenschappen. We weten dat op de plek die we vandaag de dag Amersfoort noemen, al heel erg lang mensen wonen. De opgravingen zijn een kans om zo’n 3000 terug in de tijd te kijken en meer te weten te komen over de mensen die toen rond de huidige Leusderweg woonden.”

Grafveld

In 2021 is door het Centrum voor Archeologie (CAR) een vooronderzoek uitgevoerd aan de Leusderweg 249, waar op den duur veertien sociale huurwoningen worden gebouwd. Hierbij zijn resten gevonden van een grafveld uit de periode Late Bronstijd – Vroege IJzertijd (circa 1100 – 500 v. Chr.). Op dinsdag 11 april jl. is begonnen met de archeologische werkzaamheden op de locatie. Met een graafmachine wordt de bovenste laag afgegraven en daaronder zoeken archeologen naar mogelijke vondsten.

Proefsleuvenonderzoek

Het gaat om een urnenveld: dat zijn kleine grafheuveltjes met crematiegraven (vaak in een pot van aardewerk). De heuveltjes zijn omringd door greppels. Bij het vooronderzoek, een zogeheten proefsleuvenonderzoek, is een aantal van dit soort greppels aangetroffen. De inhoud van de aangetroffen greppels moet gezeefd worden. Mogelijke vondsten zijn verbrand bot, aardewerk of vuursteen.

Open dag

De open dag op zaterdag 15 april is tussen 13.00 en 16.00 uur. Er worden rondleidingen gegeven door archeologen en er is een mini-expositie met vondsten van de opgraving en van vergelijkbare opgravingen. Ook voor kinderen is er een aantal leuke activiteiten, zoals een zandbak waar ‘vondsten’ kunnen worden opgegraven. Aanmelden voor de open dag is niet nodig. Er zijn geen parkeerplaatsen, daarom wordt bezoekers gevraagd om lopend of op de fiets te komen.

Meewerken met de opgravingen

Omwonenden en andere geïnteresseerden kunnen vanaf maandag 17 april meewerken bij de opgraving. Om mee te helpen met de opgravingen is aanmelden verplicht. Dat kan via de website: www.archeologischcentrum.nl. Daar is ook meer informatie te vinden over de opgravingen. Informatie over het project is te vinden op www.amersfoort.nl/leusderweg249.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio