15.8 C
De Bilt

Paleis Soestdijk stelt park tijdelijk open voor publiek

Baarn – Paleis Soestdijk opent deze zomer tijdelijk de deuren van het park voor het publiek. De openstelling geldt m.i.v. 1 juli voor alle woensdagen en vrijdagen in de maanden juli en augustus. De monumenten Watertoren en het Speelhuisje van de voormalige prinsesjes worden opengesteld en er worden activiteiten georganiseerd zoals wandelingen door het park, een wandeling met de schaapskudde en bloemen plukken in de Kwekerij. In de Oranjerie kunnen bezoekers kennismaken met de toekomst van Paleis Soestdijk dat de komende jaren zal worden gerestaureerd en onder de titel ‘Made by Holland’ een nieuwe bestemming krijgt als podium voor het beste van innovatief en ondernemend Nederland.

Vakantie dichtbij vieren

Frans van der Avert, Directeur Paleis Soestdijk I Made by Holland: “Deze zomer zullen veel mensen hun vakantie dichtbij huis organiseren. Door de openstelling van het park verwachten wij bij te kunnen dragen aan de behoefte voor een fijne dag in de natuur tegen een prachtig, historisch decor”. Om te beschrijven hoe mooi het is op het landgoed citeer ik uit een brief van Anna Paulowna, echtgenote van Willem II, mei 1818: “De lucht is droog en heel gezond, en het is een heerlijke plaats, dat geldt zowel voor het huis als voor de bossen en de omgeving, en in het geheel is het landgoed fraai en plezierig om te vertoeven.”

Park paleis Soestdijk

Het prachtige park van Paleis Soestdijk kent twee belangrijke tijdslagen. De allereerste aanleg door stadhouder Willem III vanaf 1674; een strak geometrische Franse baroktuin. En de metamorfose onder Koning Willem II in de jaren direct na 1815 de Engelse landschapstuin, ontworpen door de beroemde architect J.D. Zocher, met slingerende paden en waterpartijen.

Openstelling Park, Watertoren en Speelhuisje

Bezoekers ontvangen bij aankomst een plattegrond met daarop de vaste wandelroute door het park langs monumenten zoals De Watertoren, de Oranjerie, het Sportpark met onder meer het Speelhuisje, de IJskelder en het Wilhelminachalet. De Watertoren uit 1680 wordt opengesteld voor het publiek. Voor kinderen zijn er speurtochten en is het Speelhuisje van de voormalige prinsesjes zeker een bezoek waard. Bij de mobiele koffiebar van Koffiemakerij kunnen bezoekers wat te drinken bestellen en in het park zijn een aantal vaste picknicklocaties ingericht. Het restaurant is gesloten. De vrijwilligers van Paleis Soestdijk zijn aanwezig op verschillende locaties om bezoekersvragen te beantwoorden en om toezicht te houden op de RIVM richtlijnen.

De kwekerij – Circulair landgoed

Eeuwenlang heeft Landgoed Paleis Soestdijk zijn eigen voedsel en bloemen geproduceerd. Het kwekerijterrein is een bijzondere plek om een indruk te krijgen van hoe dat hier vroeger ging. Bezoekers kunnen genieten van de fruitbomen en biologische bloemen en horen meer over de rijke historie van dit onderdeel van het landgoed. Ook is het mogelijk om een mooi boeket samen te stellen van zelf geplukte bloemen. Deze activiteit geldt zolang de voorraad strekt.

Wandeling met schaapskudde

Een kudde heideschapen begraasd sinds kort het landgoed in het bos om de variëteit in de plantensoorten te bevorderen. Het past in de ambitie om van Paleis Soestdijk het eerste energie- neutrale paleis en een circulair landgoed te maken. In de maand augustus is het mogelijk om onder begeleiding van de schaapsherder op woensdagen en vrijdagen een wandeling te maken met de schaapskudde.

Oranjerie – Kennismaken met de toekomst van landgoed Paleis Soestdijk

Naast de activiteiten en de historische informatie is er ook aandacht voor de toekomst van Paleis Soestdijk. In de Oranjerie van Paleis Soestdijk worden films vertoond, is er informatie in te zien over de restauratie en de plannen voor de toekomst en zijn er vrijwilligers aanwezig om vragen te beantwoorden. De komende jaren transformeert Paleis Soestdijk tot een onafhankelijke podium voor de kroonjuwelen van de Nederlandse, innovatieve maak- en kennisindustrie. Op gelaagde en interactieve wijze wordt in het paleis en het omringende park het beste van het beste dat ons land te bieden heeft gepresenteerd op het gebied van water, agricultuur & voeding, energie en gezondheid. Zodra het bestemmingsplan is goedgekeurd zal de restauratie en renovatie van park, paleis en gebouwen zo snel mogelijk starten.

Algemene bezoekersinformatie

De openstelling van het park geldt m.i.v. 1 juli voor alle woensdagen en vrijdagen in de maanden juli en augustus. In verband met de RIVM richtlijnen zorgt Paleis Soestdijk voor passende hygiënemaatregelen, zodat bezoekers in alle veiligheid kunnen genieten. Ook wordt gewerkt met tijdslot tickets om de bezoekersstroom te kunnen reguleren. Toegang tot het park en deelname aan de schaapwandeling is alleen mogelijk op reservering met een online tijdslot ticket. De ticketverkoop start vrijdag 19 juni op de website van Paleis Soestdijk, www.paleissoestdijk.nl. Ticketprijs: 5 euro, kinderen t/m 4 jaar gratis. Dit is exclusief evt. parkeerkosten op de parkeerplaats van het landgoed.

Bezoekersinformatie Kwekerij

De kwekerij is open op de vrijdagen: 10 juli, 17 juli, 24 juli vrijdag 31 juli. En op de zaterdagen 11 juli, 18 juli, 25 juli, 1 augustus, 8 augustus, 15 augustus, 22 augustus en 29 augustus. Openstelling van 10.00 tot 13.00 uur. De toegang is gratis en het is niet mogelijk om voorafgaand te reserveren. Een bos zelf geplukte bloemen kost 10 euro en geldt zolang de voorraad strekt. In verband met de RIVM richtlijnen geldt er een maximum van 30 bezoekers. De ingang van de kwekerij is te bereiken via het Toeristisch Opstappunt aan de overzijde van het Paleis.

Bezoekersinformatie wandeling schaapskudde

De wandelingen met de schaapskudde worden 2 x per dag aangeboden op de woensdagen: 5 augustus, 12 augustus, 19 augustus en 26 augustus. En op de vrijdagen: 7 augustus, 14 augustus, 21 augustus en 28 augustus. Een ticket kost 10 euro, dit is inclusief een bezoek aan het park. De online ticketverkoop start begin juli via de website van Paleis Soestdijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio