4.1 C
De Bilt

Raamkunstwerk ‘What I stand on’ verbeeld urgentie klimaatcrisis

Amersfoort – Met het raamkunstwerk ‘What I stand on’ van kunstenares Anouk van Zwieten verbeeldt zij op eigen wijze het coalitiethema ‘Goed leven binnen de grenzen van de aarde’. Het is het tweede raamkunstwerk waarbij door de ogen van een kunstenaar één van de vier thema’s uit het coalitieakkoord tot leven komt. ‘What I stand on’ is tot 29 februari 2024 te zien op de ramen boven de ingang van het stadhuis.

Het coalitiethema ‘Goed leven binnen de grenzen van de aarde’ heeft Anouk van Zwieten vertaald in haar eigen handschrift. ‘What I stand on’ is een abstract kleurrijk kunstwerk geworden waar onderwerpen uit het coalitiethema zoals energie, duurzaamheid, dierenwelzijn en vergroening van de openbare ruimte in Amersfoort haar inspireerde tot deze serie van kunstwerken. Anouk van Zwieten heeft ruim 10 jaar in Amersfoort gewoond en komt er nog regelmatig.

Het kunstwerk heeft, net als het coalitiethema, een link met de klimaatcrisis. In enkele werken is een zandlopervorm te herkennen, een metafoor voor de urgentie van de klimaatcrisis waarbij we allen een collectieve verantwoordelijkheid hebben.

What I stand on_stadhuis. Foto: Brahim Hannane

Raamkunstwerk

Met dit raamkunstwerk volgt Anouk van Zwieten kunstenaar Sadik Kwaish Alfraij op die met ‘Windows of Hope’ aansloot op het thema ‘Welzijn en sociale rechtvaardigheid’. Voor de andere thema’s uit het coalitieakkoord ‘Een thuis voor iedereen’ en ‘Goed samenspel en in gesprek’ selecteert curator Rianne Groen nog twee kunstenaars.

Kunst in de openbare ruimte

Om kunst voor iedereen bereikbaar te maken wil Amersfoort meer street art en beeldende kunst in de openbare ruimte. De serie raamprojecten is een vorm van street art. Andere voorbeelden van street art zijn de diverse muurschilderingen in de fietsenstallingen binnenstad en muurschildering Piet Mondriaan aan de Balladelaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio