21.9 C
De Bilt
woensdag, 18 mei 2022

Restauratie monumentale muur Oud Leusden afgerond

Leusden – De restauratie van de monumentale muur rondom het oudste deel van de begraafplaats Oud Leusden is voltooid. Een deel van de muur heeft nieuw metsel- en voegwerk gekregen. Ook zijn er ankers in de voegen aangebracht om de muur te verstevigen. Als laatste is er langs de muur nieuw groen geplant. Daarmee is ook dit deel van de begraafplaats weer aantrekkelijk gemaakt. Bezoekers van de begraafplaats reageren positief.

Restauratie in twee delen uitgevoerd

De restauratiewerkzaamheden aan de muur, die in twee delen zijn uitgevoerd door Van Milt restaurateurs uit Lunteren, ondervonden nogal tegenslag. Door de vondst van asbest bij de muur en later ook van menselijke resten, liepen de werkzaamheden vertraging op. De gevonden menselijke resten zijn op respectvolle en op zorgvuldige wijze verzameld en in een nieuw aangelegd verzamelgraf begraven.

Ook torenhaan is opgeknapt

Naast de muur, werd eerder ook de torenhaan van de toren van Oud Leusden gerestaureerd. De Romaans-Gotische toren van Oud Leusden, uit de dertiende en veertiende eeuw, is het enige overgebleven gedeelte van de Middeleeuwse moederkerk van waaruit de omliggende parochies zijn ontstaan. Het is ook de oorsprong van Leusden. Met de grote onderhoudsbeurt wordt recht gedaan aan dit bijzondere stukje ontstaansgeschiedenis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio