12.4 C
De Bilt

Schapen uit wijk Corlaer tijdelijk naar winterweide en stal

In de wijk Corlaer in Nijkerk onderhouden schapen de grasbermen en terreinen met ruig gras. Behalve dat het een mooi gezicht is om schapen te zien grazen, is dit een duurzame en natuurlijke manier van groenbeheer. Vanaf woensdag 28 oktober vertrekken de schapen weer uit de wijk. Ze gaan dan naar zogenaamde winterweides in onder andere Bunschoten, Nijkerkerveen en Zwartebroek. Volgend jaar komen de schapen weer terug.

De schaapskudde bestond dit jaar uit 350 schapen, verdeeld in 2 grote groepen en 1 kleine.

Schapen in de winter naar een andere locatie

Op woensdag 28 oktober zijn de schapen opgehaald. Wethouder Nadya Aboyaakoub was daarbij aanwezig. Nadya Aboyaakoub geeft aan: “De schaapskudde zetten we al 4 jaar in voor onderhoud van de terreinen. Ongeveer 250 dagen per jaar zijn de schapen in de woonwijk. Ze horen er al helemaal bij!” Vanwege de coronamaatregelen was het binnenhalen van de schapen dit jaar sober, zonder belangstellenden uit de wijk.

Resultaten inzet van de schaapskudde

De biodiversiteit op de plekken waar schapen grazen, wordt groter doordat schapen een voorkeur hebben voor grassen. Hierdoor krijgen kruiden meer ruimte om te groeien. De schapen hebben in de afgelopen 4 jaar ca.1 miljoen kilo gras uit de grasbermen en terreinen van Corlaer gegeten. En de zaden van kruiden in de vacht van een schaap reizen mee van de ene kant van Corlaer naar de andere kant. De schaapherder heeft een eigen facebookpagina https://www.facebook.com/schaapskuddenijkerk, met 1.433 volgers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio