12.7 C
De Bilt

Second opinion bij bomenkap in Amersfoort

De gemeente Amersfoort voert voortaan een extra controle uit als ze zich voorneemt om bomen te kappen om veiligheidsredenen. Doel van deze second opinion is om het voorkomen van onnodige kap nog beter te borgen. Een extern bedrijf gaat deze controle doen. Dit liet wethouder Johnas van Lammeren (duurzame leefomgeving) vandaag aan de gemeenteraad weten.

Elk jaar inspecteert de gemeente in meerdere rondes minimaal een derde van het gemeentelijk bomenbestand. Ze zoekt zo bomen uit die bijvoorbeeld ziek of dood zijn, of voor gevaarlijke situaties in de omgeving kunnen zorgen. Ook hebben sommige bomen soms zo’n slechte kwaliteit dat er geen uitzicht is op herstel van de vitaliteit.

Ingrijpend maatregel als kappen vraagt om second opinion

Wethouder Johnas van Lammeren: “Groen is essentieel in onze groeiende stad. Ieder verlies van een boom is een verlies voor de stad. Om er zo zeker mogelijk van te zijn dat zo’n ingrijpende maatregel nodig is, heb ik gevraagd om in dat proces vanaf nu een second opinion op te nemen. Pas als alles nog een keer is gecheckt en er geen andere optie meer is, vinden we zo’n maatregel gerechtvaardigd. Uiteraard volgt daarna herplant.”

130 bomen

Bij de eerste ronde voor de boomveiligheidscontrole van dit jaar zijn 5.919 bomen geïnspecteerd en 67 bomen die vorig jaar extra attentie behoefden. Van de geïnspecteerde bomen zijn er nu -na de second opinion- in totaal 130 die zullen worden gekapt. In het buitengebied staan er 72; hier moet een kapmelding voor bij de provincie Utrecht gedaan worden. Binnen de bebouwde kom staan 58 bomen die een stamdoorsnede van 10 cm of meer hebben. Hiervoor publiceert de gemeente een kapvergunning. Kijk op www.amersfoort-in-beeld.nl/#kapaanvragen.

Bij deze 58 bomen zitten twee monumentale bomen. Deze blijken onaanvaardbare en onoplosbare risico’s voor de omgeving te geven. Dit is ook aan de directe woonomgeving gecommuniceerd. Omwonenden kunnen als ze willen meedenken over de herplant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio