5.3 C
De Bilt

SGP beëindigd deelname coalitievorming met Wij Putten en VVD

Fractievoorzitter Ewoud ’t Jong van de SGP heeft formateur Herman Luitjes van Wij Putten vanochtend laten weten dat zijn partij onvoldoende basis ziet om de komende vier jaar vruchtbaar samen te werken in een college van Wij Putten, SGP en VVD. De afgelopen weken hebben deze drie partijen op uitnodiging van Wij Putten onderhandeld over een nieuwe coalitie. Zoals eerder gemeld was de inzet om op basis van de complexe verkiezingsuitslag de vorming van een gedragen, stabiele en toekomstgerichte coalitie te verkennen.

Er was al een conceptakkoord

Tot en met vorige week is intensief vergaderd en is op inhoud een conceptakkoord bereikt. Fractievoorzitter ’t Jong heeft echter aangegeven dat voor een gedragen en stabiele coalitie meer nodig is. “Behalve inhoud gaat het ook om vorm, chemie en hoe je je tot elkaar en tot de buitenwacht verhoudt. De intensieve onderhandelingen in de laatste week hebben de bestaande verschillen van inzicht op deze vlakken helaas vergroot”, aldus ’t Jong. Dat heeft de SGP tot de slotsom gebracht dat een stabiele en toekomstgerichte samenwerking binnen deze combinatie van drie partijen niet mogelijk is.

Formatie hervatten zonder SGP

Daarmee is duidelijk dat de coalitievorming van Wij Putten, SGP en VVD niet is gelukt. Herman Luitjes laat weten dat hij de formatie op basis van de verkenningen zo snel mogelijk gaat hervatten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio